latinica  ћирилица
15/08/2024 |  18:33 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Да ли Град Бањалука касни са изградњом приступних саобраћајница за мост у Чесми? (ВИДЕО)

Гужве у саобраћају, у највећем граду Српске, су свакодневица. Понекад се чини да је више аутомобила него становника. Чини се да много не помажу ни кружни токови. Мост у Чесми, који повезује град са једним од највећих приградских насеља, увелико се гради. За његову изградњу Влада и Путеви су обезбиједили 6, 6 милиона марака. На граду је да изгради приступну саобраћајницу и ријеши имовинско-правне односе.
Мост у Чесми - Фото: РТРС
Мост у ЧесмиФото: РТРС

Годинама су се борили са првим већим кишама и поплавама, сада са гужвама у саобраћују.

Иако су четири километра удаљени од центра града, становницима бањалучког насеља Чесма у јутарњој и поподневној саобраћајној шици треба и више од сат времена да дођу до посла или школе. Нови мост и саобраћајница би ријешили њихове проблеме.

Изградњу моста у дужини од 157 метара, ширине 15, са двије бициклистичке и пјешачке стазе, финансира Влада и предузеће Путеви Републике Српске са 6 милиона и 660.000 марака.

Како напредују радови на мосту, чији је завршетак градње планиран наредне године, провјерили су надлежни из Путева.

- Ми убрзавамо радове да би се мост што прије завршио како би грађани насеља Чесма и свих околних мјеста које повезују овај мост на лијевој и десној обали ријеке Врбас, што прије добили ту саобраћајницу и да она буде у функцији - рекао је Мирослав Јанковић, технички директор ЈП Путеви Републике Српске.

Мост неће бити у функцији без приступних саобраћајница с обје стране Врбаса што је обавеза града.

У Путевима кажу да градска власт није ријешила ни грађевинску дозволу, али ни имовинско-правне односе.

- Сваки мјесец одржавамо састанке са њима и стално имамо обвећање да ће приступне саобраћајнице бити готове односно имовински односи да ће бити завршени, међутим до дана данашњег иако смо перманетно их притискали да то ураде, нисмо добили обавјештење да је то приведено крају - додао је Јанковић.

Боривоје Обрадовић, грађевински инжењер Путева Републике Српске истиче да ово предузеће има све потребне дозволе и ради у складу с пројектом и дозволама, што, како наводи, није сигуран да чини и Градска управа Бањалука.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић тврди да је сва документација завршена, и да радови на приступним саобраћајницама теку по плану. Прелазак првих аутомобила најављује у септембру.

- Ми очекујемо до краја септембра, да први аутомобили и грађани тај мост крену да прелазе након 50 година - наводи Станивуковић.

Из Путева га подсјећају на рок изградње од 36 мјесеци за мост чија је градња почела прије двије године.

- Рок је 11. новембар 2025. године и ми ћемо га завршити сигурно седам до осам мјесеци прије, али овам мосту пријети опасност да буде без приступних путева, зато што градоначелник не ради свој посао. Могуће је да ћете на овај мост једно вријеме моћи доћи само хеликоптером - категорично додаје Обрадовић.

Ако град ускоро не заврши свој дио посла, цијели пројекат би могао да касни, упозоравају из Путева.

То, кажу, значи да ће мјештани Чесме, упркос новом мосту, морати још да сачекају на његово кориштење.