latinica  ћирилица
15/08/2024 |  17:46 ⇒ 18:54 | Аутор: Агенције

ОХР: Питање имовине да ријеше власти на нивоу БиХ

Сада, више него икада, постоји потреба за хитним доношењем одговарајућег законодавства на нивоу БиХ којим би се регулисало питање "државне имовине" у складу са релевантним одлукама Уставног суда БиХ, саопштили су из Канцеларије ОХР.
ОХР - Фото: РТРС
ОХРФото: РТРС

- Нерјешавање питања "државне имовине" може представљати препреку за јачање економије и улагања у инфраструктуру. Након скоро 30 година бескорисних расправа, очекујемо да органи власти на нивоу БиХ коначно ријеше ово питање. Све док нема законске регулативе на нивоу БиХ, не може се вршити пренос "државне имовине" - навели су из ОХР-а.

У међувремену, истичу, све надлежне институције дужне су штитити "државну имовину" у складу са забраном њеног располагања и одговарајућом правном праксом Уставног суда БиХ.

Из ОХР-а нису одговорили на питање да ли ће Кристијан Шмит наметнути закон о "државној имовини" с обзиром да партнери у власти на нивоу БиХ о тој теми скоро и да не дискутује, те да ли Шмит пристаје на статус кво.

Није било одговора ни на питање о активностима Радне групе о "државној имовини" коју је формирао ОХР, односно зашто њихов приједлог никада није презентован јавности.