latinica  ћирилица
15/08/2024 |  16:18 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

На обронцима Зеленгоре поново се активирао пожар; Ватра гори на три километра од Тјентишта (ВИДЕО)

Два хеликоптера Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије и једна летјелица Хеликоптерског сервиса Републике Српске данас су пет часова гасили пожар у Националном парку Сутјеска. Ситуација је стабилизована, али се још не може рећи да је пожар у потпуности угашен.
Ватрогасци - Фото: РТРС
ВатрогасциФото: РТРС

Пожар се поподне поново активирао на обронцима Зеленгоре, у близини Тјентишта на дијелу пута према Гацку. Група ватрогасаца је на терену. Премијер Радован Вишковић најавио је кривичне пријаве против свих који су успоравали гашење пожара, јер су тиме нанесене огромне штете.

Након што су поново активирана, сва пожаришта у Националном парку Сутјеска хеликоптерски сервис Српске успио је да локализује. Директор Хеликоптерског сервиса, Бобан Кустурић каже, да је јучерашња ситуација била најтежа до сада, јаки удари вјетра отежавали су гашење пожара.

- Ми смо од 12 до 14.30 летјели у условима гдје смо имали јаке ударе вјетра преко 80км/х и температуром 38-39.Колико имам година и од кад летим од 1993. године,јуче је за мене био најтежи дан у мојој летачкој каријери - рекао је Кустурић.

Двије стотине тона воде избачено је на подручје Тјентишта. У гашењу су учествовала три хеликоптерска сервиса,укључујући и Хеликоптерску јединицу МУП-а Србије. Заједничка координација истичу, дала је позитивне резултате.

- Биће потребна и координација са земаљским снагама,мора ту људска нога да крочи да види шта се ту још може угасити ручно. Јер вода некад не може да допре због крошеи и то остане тако да тиња - навео је пилот Хеликоптерске јединице МУП-а Србије Јовица Михаиловић.

И Министар безбједности у Савјету министара БиХ Ненад Нешић обишао је терен.

- Захваљујем им се што заједно са нама бране нашу отаџбину. Заједно смо је увијек бранили и наставићемо то да радимо данас, сутра и у будућности и у томе нас више неће спречавати неке административне препреке - рекао је Нешић.

- Сјеверна и јужна група, тако смо их подијелили у два сектора. Они пробају на неким котама гдје могу да кроче ногом да стабилизују пожарну линију да се не би даље ширила".26 ватрогасаца је учестовало у гашењу пожара - додао је начелник општине Фоча Милан Вукадиновић.

Премијер Вишковић наводи да је Српској нанесена огромна штета јер се опстуисало гашење пожара. Најављује кривичне пријаве.

- Неки људи су због својих сујета и патолошке мржње онемогућили да хеликоптери из Србије дођу у суботу и дејствују на ожаришту и чекало се до уторка. Замислите на оваквим температурама колико пожар бјесни и какве су посљедице. Поднијећемо пријаве против одговорних, нећу унапријед да говорим о именима док не добијем све информације - истакао је Вишковић.

Премијер Републике Српске је нагласио да је Српска спремна да помогне у гашењу пожара у Федерацији БиХ чим угаси пожаре на својој територији.