latinica  ћирилица
15/08/2024 |  15:54 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Билећа: Ватра пријети кућама, три ватрогасца повријеђена (ВИДЕО/ФОТО)

Тек што су ватрогасци јуче, уз помоћ хеликоптера, у највећем дијелу санирали један, данас је избио други пожар на подручју билећког села Граница.
Билећа-пожар - Фото: РТРС
Билећа-пожарФото: РТРС

Ватра је букнула уз регионални пут Билећа – Љубиње, и великом брзином захватила шуму и ниско растиње. У поподневним часовима у испомоћ су стигла три хеликоптера и петнаест припадника Оружаних снага БиХ из Билеће. Три ватрогасаца лакше су повријеђена.

На подручју Билеће избио је нови пожар који је дошао близу насељеног мјеста, те је сад приоритет да буде стављен под контролу, након чега слиједи гашење пожара код Невесиња и Гацка, рекао је Срни директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић.

- До прије сат времена смо гасили пожар на Тјентишту, али ми је /вршилац дужности/ директор Цивилне заштите Борис Трнинић јавио да се појавио велики пожар код Билеће, те да је угрожено село, јер је пожар дошао до кућа, тако да смо се ми пребацили на то подручје - рекао је Кустурић.

С обзиром на то да је ватра захватила велику површину, ватрогасци и људство ангажовано на пожаришу, немоћни су да спријече ширење ватре. Према ријечима билећких ватрогасаца, хеликоптери успијевају да зауставе ударне таласе ватре. Појас се шири према селима Боденик, Граница и Шобадине.

- Пожар је подметнут, не знамо од кога, имамо повријеђеног колегу, отровао се димом, пребачен је за Требиње, још двојица колега су повријеђена, један је повриједио ногу, други се отровао димом - навео је Радојица Чукнић, ватрогасац Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Билећа.

Ватра је захватила и бандере нисконапонске мреже, којом се становништво тог дијела билећке општине снабдијева струјом. Људство ангажовано на терену покушава да контраватрама спријечи даље ширење пожара.

- Пријети селима Боденик, Граница, Шобадине и Звијерина и планини Видуша - појаснио је Радомир Радмиловић, замјеник старјешине Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Билећа.

Иако још нема тачних података, опожарена површина на подручју Билеће, у посљедњих петнаест дана, процјењује се на више хиљада хектара шуме и ниског растиња. Ватрогасци кажу да је ријеч о једној од најтежих година, и апелују на становништво да се суздржи од пламена на отвореном.

- Чини ми се да ово није нехат, ово је чиста намјера, не бих да улазим у тај дио посла, имају органи чији је то посао, али, дефинитивно, ово је чиста намјера - додао је Радмиловић.

Уз малобројне ватрогасце, припаднике оружаних снага, у гашењу су ангажовани и шумари Шумске управе Билећа.

Из Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице су навели да су, због тешког терена, посљедњих дана имали велики број кварова на возилима, што им успорава допремање воде на терен.

Крак пожара код села Симијова за сада не пријети имовини мјештана.