latinica  ћирилица
15/08/2024 |  15:18 | Аутор: СРНА

Босанчић: Алармантна ситуација са пријемом дјеце у вртиће

Предсједник Градског одбора ДЕМОС-а Бањалука Боран Босанчић оцијенио је да је ситуација са пријемом дјеце у вртиће у Бањалуци достигла алармантне размјере и да су поражавајући подаци да је ове године примљено мање од 400 дјеце, док је испод црте остало око 2.300 малишана.
Боран Босанчић - Фото: Уступљена фотографија
Боран БосанчићФото: Уступљена фотографија

- Ови подаци које смо данас добили су поражавајући и указују на озбиљан проблем са којим се суочавамо. Подсјећам, ми смо први указали на потребу за повећањем субвенција за родитеље и добро је да је дошло до тога, али наглашавамо да то није трајно рјешење које може одговорити на растуће потребе за предшколским образовањее - сматра Босанчић.

Он је напоменуо да ДЕМОС већ дуже вријеме апелује на градске институције да морају што хитније кренути у изградњу нових вртића, али да се и постојеће градске просторије преуреде у вртиће да би се бар донекле смањио притисак на тренутне капацитете.

- Посебно је забрињавајуће то што су се појавиле информације да поједини приватни вртићи опет најављују поскупљења, искориштавајући ову тешку ситуацију у којој се родитељи налазе. Ово је тежак ударац на родитеље у Бањалуци и треба забранити поскупљење приватних вртића - нагласио је Босанчић.

Према његовим ријечима, веома је битно да сви градски вртићи имају педагоге, психологе и да испуњавају све стандарде.