latinica  ћирилица
15/08/2024 |  14:26 ⇒ 16:19 | Аутор: РТРС

Шеранић: Утврдити да ли је ријеч о модро-зеленим алгама опасним по здравље (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је Министарство добило извјештај главног инспектора за храну Републике Српске везан за одређене сумње и неправилности у инфилтрационим базенима бањалучког Водовода.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Шеранић је рекао да се ради о базенима који се, кроз природну филтрацију воде, користе за допуњавања изворишта постојеће воде којом се снабдијева град Бањалука.

- Инспекција је утврдила да се визуелно ради о неуређеним и потпуно запуштеним инфилтрационим базенима, односно нечишћеним базенима, са одређеним тварима биљног поријекла и алгама које се налазе у оквирима самих тих базена - рекао је Шеранић.

Он је навео да у периоду сушних година није неуобичајено да долази до појаве алги у природним слатководним водама и да се то дешава чак и у морским водама, али да мора бити утврђено о којим алгама је ријеч.

- Међутим, оно што је важно знати, а то је која врста алги се појављује, у случају да су то модро-зелене алге оне могу имати одређен утицај на еколошко и на јавно здравствено питање. Сам Водовод у Ужицу је имао неколико случајева гдје је појава модро-зелених алги условила, на неки начин, продуковање одређених токсина које те алге продукују кроз свој живот и да је то условило рестрикцију самих вода, да би се морали очистити базени, односно изворишта која се користе или путем хлора да се дезинфикују - истакао је Шеранић.

Он је рекао да оно о чему јавност није обавијештена је управо то када, како и на који начин Водовод Бањалука планира да уради та чишћења.

- Овакви случајеви су се дешавали и прије и није неуобичајено, али је управа Водовода у неким пријашњим периодима редовно чистила наведене базене и није долазило до ових случајева о којима инспектор сада изводи наводе - каже Шеранић.

Подсјећамо, из Инспектората Републике Српске навели су да је у бањалучком Водоводу јуче извршена ванредна инспекцијска контрола од стране републичких инспектора за храну заједно са представником Института за јавно здравство Републике Српске и да је утврђено да вода која се налази у инфилтрационим базенима на основу органолептичког, односно визуелног прегледа дјелује доста запуштено и неуредно због присуства алги и осталих нечистоћа.