latinica  ћирилица
15/08/2024 |  14:20 ⇒ 15:03 | Аутор: РТРС

Влада прихватила информацију о цијени транспорта природног гаса

Влада Републике Српске прихватила је данас информацију о цијени транспорта природног гаса по уговору о транспорту закљученом 2. фебруара између предузећа Сарајево-гас Источно Сарајево и Енергоинвест Сарајево.
81. сједница Владе Републике Српске - Фото: Уступљена фотографија
81. сједница Владе Републике СрпскеФото: Уступљена фотографија

Влада констатује да је Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске, поступајући у складу са својим надлежностима, донијела рјешење од 27. јуна којим се привредном друштву Сарајево-гас Источно Сарајево одобравају тарифе за приступ транспортном систему природног гаса, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу након данашње сједнице.

Ово се односи на зону "Зворник један/Каракај - Кладањ Старић" за тарифни период од три године, имајући у виду елементе утврђене у тарифном поступку по основу којих је одређен регулаторни потребни приход - регулативна основа, утврђени трошкови, вриједност капитала, те стопа поврата и поврат на капитал.

Влада је сагласна да се утврђене тарифе примјењују на цијелу 2024. годину.

Задужују се Министарство енергетике и рударства Републике Српске и привредно друштво Сарајево-гас Источно Сарајево да о усвојеном закључку упознају наручиоца Енергоинвест Сарајево и проведу остале потребне активности ради поновног успостављања несметаног транспорта природног гаса између уговорних страна.

САГЛАСНОСТ НА МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ СА СРБИЈОМ У НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКОМ РАЗВОЈУ

Влада Републике Српске дала је данас сагласност на Меморандум о научно-технолошкој сарадњи између Министарства науке, технолошког развоја и иновација Србије и Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске, које су министарства договорила да потпишу с циљем подстицања и унапређења сарадње, као и пружања помоћи у области технолошког развоја, науке и иновација.

Меморандум ће бити спроведен у складу са надлежностима министарстава и постојећим правно-институционалним оквиром и њиховим обавезама које проистичу из других међународних споразума, а полазећи од Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Србије и Српске, потписаног у Бањалуци 26. септембра 2006. године, саопштено је Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Сарадња на основу овог меморандума спроводиће се, између осталог, у виду наставка заједничких активности у пројекту "Такмичење за најбољу технолошку иновацију – НТИ", проналаска модела за заједничко финансирање пилот-пројеката везаних за развој иновативности и истраживања у области енергије, производње хране, информационо-комуникационих технологија и креативне економије.

- Сарадња ће се спроводити и у оквиру осталих активности везаних за развој иновативности и истраживања, наставка свих активности везаних за рад Андрићевог института у Вишеграду, активности везаних за интензивирање сарадње у оквиру научне публицистике у смислу омогућавања процеса категоризације научних часописа издавача из Републике Српске од стране одговарајућих тијела у Србији - наведено је у саопштењу.

Влада Српске такође је прихватила је и Информацију о захтјеву општине Језеро за финансисјку помоћ за реконструкцију локалне путне мреже и јавних површина и задужила је Министартство финансија и Министарство управе и локалне самоуправе да у циљу реализације поменутог захтјева обезбиједи 100.000 КМ финансијске помоћи Језеру.

ПРИХВАЋЕНА ИНФОРМАЦИЈА О ДОПУНАМА ЗАКОНА О КОМУНИКАЦИЈАМА У ДИЈЕЛУ ЗА БРОЈ 112

Влада Републике Српске прихватила је данас информацију о Нацрту закона о допунама Закона о комуникацијама у дијелу који се односи на увођење јединственог европског броја за хитне случајеве 112.

Влада Српске подржава увођење европског броја за хитне случајеве 112, уз уважавање уставних и законских надлежности Републике Српске.

Министарство саобраћаја и веза задужено је да Министарству комуникација и транспорта у Савјету министара достави мишљење на Нацрт закона о допуни Закона о комуникацијама у дијелу који се односи на увођење јединственог европског броја за хитне случајеве 112, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Задужене су све републичке институције које након доношења овог закона на било који начин буду учествовале у поступку увођења јединственог европског броја за хитне случајеве 112 са техничког, организационог и сваког другог аспекта, да обезбиједе заштиту интереса и надлежности Републике Српске, наведено је у саопштењу.

Из Владе су додали да је задужено Министарство саобраћаја и веза да у сарадњи са Министарством за европске интеграције и међународну сарадњу о овом закључку упозна посланике у Парламентарној скупштини БиХ и министре у Савјету министара из Републике Српске.

У информацији се наводи да је Министарство комуникација и транспорта у Нацрту закона уважило примједбе које су као усаглашене на нивоу Републике Српске достављене у јулу.

Нацрт закона, који је у прилогу информације, ствара законски предуслов за увођење јединственог европског броја за хитне случајеве 112 у Републици Српској и БиХ, уз уважавање уставних и законских надлежности у погледу рада хитних служби, напоменули су из Владе Српске.

На данашњој сједници прихваћена је и информација о Преднацрту закона о електронским медијима у БиХ и Преднацрту закона о транспарентности власништва над медијима у БиХ, те је сагласна са даљим учешћем представника институција Српске у радној групи за припрему Преднацрта закона о електронским медијима у БиХ.

Влада Српске је задужила Министарство саобраћаја и веза да, у сарадњи са Генералним секретаријатом Владе Српске, предложи кандидате за члана и замјенског члана радне групе за припрему Преднацрта закона о транспарентности власништва над медијима у БиХ.

Влада је затражила од представника Министарства саобраћаја и веза Српске који учествују у радним групама за израду прописа на нивоу институција БиХ да воде рачуна о заштити уставне надлежности и интереса Републике Српске, те да се придржавају Кодекса о понашању именованих представника из Српске у радним тијелима за израду закона, других прописа и пројеката на нивоу БиХ.