latinica  ћирилица
15/08/2024 |  13:52 ⇒ 14:58 | Аутор: РТРС

Кустурић: Пожар у НП "Сутјеска" скоро угашен, пребацујемо се у Билећу (ВИДЕО)

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић рекао је да су три хеликоптера данас на подручју Тјентишта избацила око 200 тона воде и да су пожаришта на подручју Националног парка "Сутјеска" скоро угашена и да се у послијеподневним часовима пребацују на пожаришта у Билећи и Гацку.
Бобан Кустурић - Фото: РТРС
Бобан КустурићФото: РТРС

- Не да смо локализовали пожар, већ смо га у доброј мјери угасили - рекао је Кустурић, додајући да је терен у Билећи и Гацку лакши за гашење.

Он је навео да је ситуација јуче била јако тешка, јер је јак вјетар иза 12.00 часова довео до појаве нових пожаришта.

- Летјели смо у условима у којима је вјетар достизао брзину од 80 километара на час, а температура 38 степени. Откад летим, од 1993. године, јуче је за мене био најтежи дан у летачкој каријери - истакао је Кустурић.

Он је подсјетио да је одмах по избијању пожара на Тјентишту затражио долазак хеликоптера из Србије, јер је знао да ће ситуација ескалирати, али да су опструкције појединих из ФБиХ спречавале долазак три дана.

- Да нису дошла браћа из Србије, овдје би све горјело - истакао је Кустурић, захваливши колегама и руководству Србије на помоћи.

Пилот Хеликоптерске јединице МУП-а Србије Јовица Михаиловић рекао је да је јуче био један од најизазовнијих дана у  каријери и да им временски услови нису ишли у прилог.

Он је рекао да је потребна и коориднација са снагама на земљи како би се угасила жаришта која из хеликоптера не могу бити у потпуности угашена.