latinica  ћирилица
15/08/2024 |  12:56 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Браун за Радио Српске: Брандове изјаве за сарајевске медије не доприносе миру него конфликту

Посланик странке Алтернатива за Њемачку у Бундестагу Јирген Браун и члан Комитета за људска права у њемачком парламенту у разговору за Радио Републике Српске коментарисао је њемачки приступ политичким питањима у БиХ с посебним освртом на недавне ставове члана Бундестага и колеге Михаела Бранда из ЦДУ, с којим је заједно у Комитету за људска права.
Бундестаг (фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Бундестаг (фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Коментаришући изјаву Бранда који се отворено изјаснио у разговору за сарајевске медије да је потребно мијењати Дејтонски мировни споразум на штету Срба назвавши њихове политичке представнике "националистима и расистима", Браун је истакао да то не доприноси миру него конфликту.

- Било би опасно мијењати Дејтонски мировни споразум. За једног њемачког политичара то би значило да потпаљује ватру у том региону. Скоро 30 година након Дејтона БиХ има једва одрживу стабилност и Дејтонски споразум је само до пола пута омогућио миран и стабилан живот три народа у БиХ. Опасно је да се било ко 30 година касније ставља на страну која је само против Срба - рекао је Браун.

Браун истиче да Бранд у исто вријеме игнорише политички ислам који се у званичној Њемачкој, како каже, на жалост посматра као илузија, као да не постоји.

Истиче да је политички ислам са свим његовим формама присутан и у БиХ и не смије се игнорисати.

- 30 година након Дејтона и завршетка рата, улога исламистичког вође Алије Изетбеговића се и даље посматра као позитивна и без икакве критике иако је и он са својим исламистима дао допринос тешким злочинима. У Њемачкој се мора извјештавати и о "сивим зонама" како би сва три народа дошла до помирења. Не смије се више ћутати и о злочинима Бошњака а као ни о радикалној исламизацији у појединим дијеловима БиХ. Потребно је објективније обратити пажњу и на интересе Хрвата и Срба а не само Бошњака, како би се направио компромис користан за све три стране. У исто вријеме треба избјећи приписивање кривице само једној страни - рекао је Браун.

Каже да тенденциозни Брандов став не користи Њемачкој да допринесе развоју у БиХ.

- Он избјегава да види комплетну слику и ситуацију приказује црно-бијелом. Мијешање појединих земаља у унутрашњу политику БиХ на начин да подржавају само страну бошњачке политике - није добро, јер на тај начин се прикрива и јачање радикалног ислама у БиХ. Када помињемо злочине потребно их је помињати на све три стране, и оне које су чинили исламисти, равноправно и објективно. Није добро да се у БиХ етничке групе дијеле на добре и зле јер у сваком народу имамо добре и лоше људе, оне који су чинили злочине и оне који пружају наду за развој - наводи Браун.

Истиче да ће политика према БиХ ће бити реалистичнија када ту политику преузме конзервативнија политичка опција.

- Не само да би Алтернатива за Њемачку требало да добије могућност да води спољну политику Њемачке према региону Балкана да би се добила реалнија слика, већ би требало и да владајућа ЦДУ има конзервативнију и реалнију политику као и и да се одмакну од једностраног погледа на политичка дешавања. Тек онда Њемачка може да постане партнер на Западном Балкану и, насупрот садашњем дјеловању Брисела, допринесе мирном заједничком животу људи на Балкану - истакао је њемачки парламентарац Јирген Браун у разговору за Радио Републике Српске.