latinica  ћирилица
15/08/2024 |  12:38 ⇒ 12:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Стејт департмент: Отварање моста на Ибру повећава могућност за насиље

Стејт департмент поновио је да Сједињене Америчке Државе не подржавају никакве потезе којима се мијења садашњи статус моста у Косовској Митровици у овом тренутку, уз оцјену да његово отварање за саобраћај повећава могућност за насиље и ставља у опасност локално становништво и војнике КФОР-а, међу којима су и Американци.
Мост на Ибру (фото: TANJUG/ Dopisnik KiM, fotografija niske rezolucije/ nr) -
Мост на Ибру (фото: TANJUG/ Dopisnik KiM, fotografija niske rezolucije/ nr)

Из Вашингтона се апелује на владу у Приштини "да не предузима једностране и некоординисане потезе, и да питање рјешава у дијалогу под окриљем ЕУ", и истиче се да је то позиција коју САД дијеле са партнерима Квинте, ЕУ и НАТО", преноси Глас Америке.

- И то је позиција о којој смо јасно говорили, и јавно и приватно - речено је у Стејт департменту.

У Стејт департменту закључују да је циљ да се са Приштином ради на стварању услова под којима ће мост моћи да се отвори за саобраћај.

- Позивамо владу Косова да поново блиско и конструктивно буде ангажована на раду са САД и другим међународним партнерима - истакао је Стејт департмент.

Главни мост на Ибру у Косовској у Митровици дијели град на сјеверни дио гдје живи 95 одсто Срба и јужни гдје су већина Албанци, а затворен је за саобраћај више од 20 година, али је отворен за пјешаке.

Приштина је најавила отварање главног моста у Косовској Митровици за аутомобилски саобраћај, иако се томе противе Београд и Срби на сјеверу КиМ, који истичу да би отварање моста угрозило њихову безбједност.

Против отварања моста у овом тренутку су и КФОР, Квинта, ОЕБС и САД, који сматрају да та тема треба да буде дио дијалога Београда и Приштине уз посредништво ЕУ.