latinica  ћирилица
15/08/2024 |  09:36 ⇒ 11:12 | Аутор: РТРС

Котор Варош: Наставак гашења пожара на депонији (ВИДЕО)

Припадници Територијалне ватрогасне јединице Котор Варош и њихове колеге из Бањалуке и данас гасе пожар на дивљој депонији у Дуратовцима.
Котор Варош - Фото: РТРС
Котор ВарошФото: РТРС

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Котор Варош Данијел Ђурић рекао је да је пожар захватио више од 10.000 квадрата и да ће тешко бити стављен под контролу прије викенда.

- Пламен није велики, али је проблем што облак дима стално куља и не иде увис, већ се разлијеже. Површински дио пожара ћемо угасити, међутим проблем је тај подземни. Кад буду створени услови, односно угашена ватра на површини, уколико буде ријеч о мањој дубини, онда ћемо то рјешавати натапањем, а ако буде већа морамо засипати земљом - истакао је Ђурић.

Додао је да ће санирање и довођење у прихватљиво стање сигурно трајати данима.

Директор Комуналног предузећа "Бобас" Слободан Јурић рекао је да је узрок пожара на депонији у Дуратовцима највјероватније људски фактор.

- Депонија је затворена још 2009. године, инспектор је донио рјешење да се тамо не одлаже смеће него да га возимо у Рамиће. Међутим, депонија није санирана и грађани и даље илегално одлажу тамо отпад. Вријеме је погодно, висока температура, суша, а и политичка клима, иду избори. Сваке двије године највјероватније неко потпали ватру на депонији - наводи Јурић.

У близини пожаришта нема кућа.