latinica  ћирилица
15/08/2024 |  08:23 ⇒ 12:39 | Аутор: РТРС

Топлотни талас активирао црвени метеоаларм у Српској

Врло топло вријеме без значајних падавина наставиће се на територији Републике Српске до недјеље, 18. августа 2024. године, саопштено је из Хидрометеоролошког завода Републике Српске.
Врућине - Фото: илустрација
ВрућинеФото: илустрација

Према прогнози, максималне температуре ће се у периоду од сриједе до суботе, 14-17. августа, кретати између 34 степена и 41 степен Целзијуса, док ће у вишим предјелима температуре достићи до 30 степени. У недјељу, 18. августа, очекује се благи пад температура, које ће износити од 31 степен до 38 стеени Целзијуса, а у вишим предјелима до 27 степени.

Током овог периода, вријеме ће бити претежно суво и сунчано, са могућношћу краткотрајних и врло слабих пљускова са грмљавином само понегдје.

Због високих температура ваздуха и недостатка падавина, знатно је повећан ризик од настанка пожара на отвореном простору.

Посебно је угрожена Херцеговина, гдје ће умјерен вјетар додатно појачати ризик од пожара у наредним данима.

Грађанима се савјетује да прате упозорења и информације на МЕТЕОАЛАРМ-у, који је доступан на линку.

- Предузмите мјере, очекују се екстремно високе температуре. Заштитите себе и помозите угроженим особама. Дјелујте у складу са савјетима овлаштених органа. Очекујте могуће кварове у инфраструктури - наводи се на сајту Метеоаларма.

Према тренутним прогнозама, пад температуре се очекује од понедјељка, 19. августа, када ће услиједити нестабилно вријеме са кишом и пљусковима, праћеним грмљавином и локалним непогодама.

Киша би требало да захвати и подручје Херцеговине у уторак, 20. августа.