latinica  ћирилица
14/08/2024 |  22:03 ⇒ 22:49 | Аутор: РТРС

Ђокић: Показан висок ниво ефикасности при рјешавању проблема испоруке гаса (ВИДЕО)

Висок ниво ефикасности показан је при рјешавању проблема испоруке гаса из Републике Српске према Федерацији БиХ, изјавио је министар енергетике и рударства Петар Ђокић у Телерингу.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Иако је проблем ескалирао, показана је спремност да у што краћем року изнађе рјешење.

Већ јутрос, потпуно је нормализован проток гаса.

Ђокић истиче да још увијек нису сва питања у потпуности рјешена.

Ђокић је истакао, да баш као и сваки други и систем који транспортује гас, изискује трошкове одржавања и константног улагања који су у предходним годинама увећани.

- Тако да је у овом случају био неспоразум око прихватања посљедње тарифе која је утврђена негдје споразумом на којем смо заједно радили. Када смо усагласили споразум који је потписан негдје пред крај прошле године, ми смо предвидјели да ћемо у року од шест мјесеци добити сагласност на нову тарифу од нашег регулатора.То је такав поступак, наш регулатор је разматрао то питање, у процедури која је по Правилнику и предвиђена. И донио је рјешење којим прихвата утврђену цијену на ову вриједност од 14.10 КМ - истакао је Ђокић.

Истакао је да су сви дали допринос да се ово питање ријеши.

- Имали смо комуникацију и са директором нашег предузећа, наравно и са федералним министром енергетике, било је комуникације и са предсједником Републике и ево сви смо заједно дали свој допринос. И јутрос је већ потпуно нормализован проток гаса кроз дио нашег гасног система. Директори су са представницима других органа, конкретно са представницима мога министарства, јутрос имали састанак у Сарајеву и врло успјешно је окончан тај састанак. Наравно нису сва питања потпуно ријешена, али јако важно да смо показали спремност и способност да рјешавамо питања и да кажемо како. Једини прави начин је дијалог, разговор, аргументи и онда на крају није проблем да имате рјешење - навео је Ђокић.

Подсјећамо, проблем око испоруке гаса, настао је због неплаћања услуга за транспорт гаса, од стране сарајевског "Енергоинвеста",који није хтио да прими фактуру за седми мјесец, упркос прошлогодишњем постигнутом договору.