latinica  ћирилица
14/08/2024 |  17:41 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Ове године берба грожђа у херцеговачким виноградима почиње раније (ВИДЕО)

Захваљујући високим дневним температурама, без падавина у дужем периоду, берба грођжа у херцеговачким виноградима почеће петнаест до двадесет дана раније, него ранијих година.
Грожђе - Фото: РТРС
ГрожђеФото: РТРС

Грожђе је изузетног квалитета, али виноградари кажу да, због сушног периода, не могу очекивати планиране количине у парцелама гдје није било наводњавања.

Берба раних винских сорти већ је почела, а према очекивањима, ако потраје повољан период, до првог септембра требало би да почне берба и осталих сорти.

Стево Поповац каже да је година била веома повољна, само треба сачекати да грожђе "дође до рука".

- Било је лијепо вријеме, што је утицало на грођже, припремили смо, неки дан смо радили тамјанику и шардоне, ево, вранац, брзо ће и он кренути, за 10-15 дана - каже винар Стево Поповац из винограда Придворци у Требињу.

Ситуација слична и у другим виноградима. Одређене количине грожђа раних сорти већ су прерађене.

- Брали смо нешто тамјанике, обавили бербу, надамо се да ћемо за два-три дана брати нешто мало шардонеа што имамо, за 10-15 дана крећу вранац и мерло - рекао је руководилац виноградарске производње "Агрофин" д.о.о. Требиње, Бранко Анђелић.

Ранко Петијевић очекује да ће са око три хектара властитог винограда убрати око четердсесет тона грожђа. Дио ће морати да докупи од домаћих виноградара. Агротехничке мјере пред бербу, приводе се крају. Од почетка августа виноградари скидају вишак зелене масе, да би гроздови били више осунчани.

- Ово сад шишамо врхове, скидамо листове, не смије се превише да грозд не прогори - додаје виноградар винарије "Перовића мост" из Требиња, Ранко Петијевић.

Највећи дио очекиваних количина традиционалних сорти већ су резервисале домаће винарије. У продају трећим лицима, по нешто вишим цијенама у односу на прошлу годину, биће мање количине црних сорти. Проблем за власниике већих винограда може бити недостатак сезонске радне снаге.