latinica  ћирилица
14/08/2024 |  15:15 ⇒ 15:30 | Аутор: РТРС

Потписан Споразум о зајму за пројекат централног гријања у Палама; Наставаља се сарадња са ЕБРД-ом

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић и шеф Канцеларије Европске банке за обнову и развој у БиХ Мануела Несл потписали су данас у Сарајеву Споразум о зајму између БиХ и ЕБРД-а за пројекат централног гријања у Палама у износу од седам милиона евра, као и Споразум о гранту за исти пројекат у износу од три милиона.
Срђан Амиџић и Мануела Несл - Фото: СРНА
Срђан Амиџић и Мануела НеслФото: СРНА

Амиџић је рекао да ће овим пројектом у Палама бити ријешено питање извора топлотне енергије, која ће радити на основу комбинације био-масе и природног гаса као два чиста извора енергије, за разлику од других општина које користе мазут или друге врсте фосилних горива.

- У овом конкретном случају ради се о пројекту који се односи на систем централног гријања у општини Пале која је по интензитету раста и развоја дошла у фазу да као озбиљна општина мора да има развијен систем даљинског гријања, као предуслов за сваку општину тог типа - рекао је Амиџић.

Према његовим ријечима, општина Пале биће једина општина у Републици Српској која ће сву топлотну енергију добијати из чистих извора, што је уједно и агенда ЕУ.

Истакао је да ће Пале, кроз овај пројекат ући у сферу енергетске суверености, због тога што се биомаса набавља на домаћем тржишту, наглашавајући да било какве флуктуације на берзама неће моћи битно утицати на цијену гријања.

Шеф Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Мануела Несл рекла је је да је ово један од првих пројеката који се бави обновљивим изворима енергије у БиХ.

- Надам се да ће слични пројекти у будућности заживјети у цијелој БиХ - истакла је она.

Замјеник амбасадора Швајцарске у БиХ Сироко Месерли чија земља је донирала грант од три милиона евра за овај пројекат навео је да су овакви пројекти важни за квалитет живота грађана општине Пале, али и да је битно и да друге општине размишљају о сличним пројектима, због тога што је велики изазов прелазак на обновљиве изворе енергије.