latinica  ћирилица
14/08/2024 |  15:13 ⇒ 16:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Држављанка САД, која живи у Бару, пријавила отмицу кћерке (6)

У Црној Гори је киднапована малољетна дјевојчица (6), држављнка САД, а отмицу је пријавила њена мајка Трејси Шенон Лин, која је прије четири године из САД доселила у Бар.
Бар - Фото: РТРС
БарФото: РТРС

Мајка тврди да је дјевојчицу по имену Зинлеа Рајан киднаповао њен отац Томас Холенбек, иначе, њен бивши ванбрачни супруг.

Холенбек је, према њеним ријечима, илегално са кћерком прешао црногорско-албанску границу. Рекла је и да је из Амбасаде САД у Подгорици добила информацију да је отац дјевојчице тражио пасош за дијете у Амбасади САД у Тирани. Она је рекла да је ту информацију од Амбасаде добила јутрос. О отмици дјетета обавијештен је Интерпол.

- У току је судски поступак у Црној Гори око старатељства над маљолетном Зинлеом Рајан. Суд још није донио правоснажну пресуду. Суд је прошле године, у септембру, дозволио да Томас виђа нашу кћерку два пута недјељно, уторком и петком од 16 до 21 сат - испричала је Лин за за барски Приморски портал и додала да је он то право почео да користи у јуну ове године.

- Дешавало се да закасни да је доведе, али је наводио да су то објективни разлози, гужва у саобраћају. До синоћ је увијек обавјештавао телефоном. Међутим, синоћ када није довео дијете, звала сам га, али је телефон био искључен. Током ноћи послије 22 часа сам пошла у Центар безбједности Бар и пријавила да дијете није враћено кући. Била сам веома забринута. Стријепила сам да је није киднаповао. Нажалост то се јутрос и потврдило - испричила је мајка дјевојчице.

Према њеним ријечима, у Амбасади САД у Тирани су потврдили колегама у Подгорици да су видјели дијете и да физички изгледа добро. Из Амбасаде САД у Подгорици су, наводи Линова, препоручили да све пријави полицији, као и Интерполу.

На Интерполу је да наложи Амбасади САД у Тирани да тражи изручење шестогодишњег дјетета мајци у Црну Гору.

Шенон је у изјави полицији, у коју је Приморски портал имао увид, навела да је Томас Холенбек осуђиван за више кривичних дјела, а да се она из САД са дјецом доселила у бар прије четири године.

Отац дјевојчице тврди да има пуно старатељство над дјететом

Након што су црногорски медији објавили тврдњу мајке, америчке држављанке са сталним боравком у Бару, да је њен бивши невјенчани партнер отео њихову заједничку кћерку и илегално са дјететом прешао у Албанију, огласио се отац дјевојчице Томас Холенбек који тврди супротно. 

Он каже да је управо мајка Трејси Шенон Лин прије три године отела њихову кћерку и напустила Америку. Он је на друштвеним мрежама објавио да је још у Америци добио пуно старатељство над дјевојчицом, да суд у Црној Гори већ три године утврђује два фактора: да је мајка починила злочин и да ли је безбједно да се дијете врати у САД.

- Оба су утврђена, а ја сам и даље овјде. То је све што је било потребно да се Зинлеа, отето дијете из Америке врати кући. Старатељство одређује Америка, а не Црна Гора. Већ је утврђено да ја имам пуно старатељство, као и да је мајка изгубила сва родитељска права - навео је отац.