latinica  ћирилица
14/08/2024 |  15:07 ⇒ 15:12 | Аутор: ТАНЈУГ

У Словенији измјерено 38 степени, данас најтоплији дан овог љета

У Словенији је данас најтоплији дан ове године, а у селу Добличе у близини Чрномеља, на југоистоку те земље, измјерено је 38 степени Целзијуса, саопштила је Агенција за животну средину.
Врућина (Фото: EPA-EFE/FREDERIC SIERAKOWSKI/илустрација) -
Врућина (Фото: EPA-EFE/FREDERIC SIERAKOWSKI/илустрација)

Ово премашује претходни рекорд од 37,8 степени Целзијуса, забиљежен у уторак, а топлотни талас ће трајати до краја недјеље, преноси СТА.

Високе температуре су забиљежене и на већим надморским висинама, а ермометар је показао 32,5 степени у сјеверозападном селу Крн, које се налази на надморској висини од 918 метара.

Топлотни талас који је у току трајаће најмање до краја ове недјеље, рекла је за СТА метеоролошкиња Вероника Хладник Закотник.

Нови рекорд за ово љето ће бити постављен у петак, када ће бити посебно вруће на истоку, сјевероистоку и југоистоку земље.

Агенција не очекује нови топлотни талас крајем августа, а Хладник Закотник каже да ће се температуре вјероватно задржати на око 30 степени до краја сљедеће недјеље.

Највиша температура у Словенији измјерена је 8. августа 2013. године, када је метеоролошка станица у Церкљу об Крки на истоку забиљежила 40,8 степени.