latinica  ћирилица
14/08/2024 |  14:53 ⇒ 17:10 | Аутор: РТРС

Инспекција рада у бањалучком Водоводу (АУДИО)

Након великог броја кварова на водоводној мрежи који су довели до несташице воде у неколико насеља на подручју града Бањалука, Републичка водна инспекција извршила је јуче ванредну контролу у бањалучком Водоводу и утврђене су бројне неправилности које се односе на рад Техничке службе.


Инспекторат Републике Српске - Фото: Screenshot
Инспекторат Републике СрпскеФото: Screenshot

Данас инспекција рада врши контролу како би се утврдила да ли је проблем у недостатку адекватних и квалификованих радника за рад техничке службе или су у питању пропусти од стране руководећих структура које не реагују благовремено на актуелне проблеме, нити настоје да их својим радом превенирају, рекла је Душанка Николић, портпаролка Инспектората Републике Српске.

Трагом информације да је са одређеним бројем радника закључен уговор о раду супротно закону, навела је она, биће извршена провјера њиховог радно-правног статуса, а већ су утврђене и значајне неправилности у смислу радног ангажовања лица које испуњава услове за одлазак у пензију.

Николићева је додала да ће, имајући у виду обим, контрола бити настављена и у току ове седмице, након чега ће јавност упознати са комплетном информацијом.

- С обзиром на тренутне временске услове, као и да је на снази црвено упозорење на екстремно високе температуре, неприхватљиво је да Водовод Бањалука као јавно предузеће чији је основни задатак снабдијевање грађана водом за пиће, својим игнорисањем проблема на мрежи доводи у питање егзистенцију грађана и њихових домаћинстава. Инспекторат Републике Српске ће у складу са својим надлежностима предузети све расположиве мјере како би се заштитио јавни интерес грађана, а то је и основно људско право на питку и чисту воду - истакла је Николићева.