latinica  ћирилица
14/08/2024 |  14:22 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Елек-Устамујић: Неће бити обуставе док се не пронађе коначно рјешење

Директор Сарајево-гаса Источно Сарајево Недељко Елек рекао је да је данашњи састанак са директором сарајевског Енергоинвеста Мирзом Устамујићем био тежак, али коректан, те да, док се не изнађе рјешење, неће бити обуставе испоруке гаса Кантону Сарајеву.
Гас (Фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr) -
Гас (Фото: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ/ nr)

Он је навео да су и једна и друга страна на састанку, одржаном након што је јуче настао проблем у испоруци гаса јер Енергоинвест није исплатио посљедњу фактуру из седмог мјесеца, изнијеле све замјерке и примедбе које имају.

- Имамо уговор који, слободно можемо рећи, различито тумачимо, али важно је да имамо добру вољу да наставимо сарадњу. Моје мишљење је да ово треба да буде тривијалан проблем који морамо да ријешимо, а да треба заједнички да радимо на неким озбиљним великим пројектима - рекао је Елек у Источном Сарајеву након састанка.

Он је истакао да ове двије компаније, али и остале гасне компаније из Републике Српске и Федерације БиХ треба да раде заједно на гасификацији.

Елек је најавио да ће у сљедећих седам до 10 дана имати још низ састанка и на овом, али и на нивоу министара енергетике, те да очекује да ће се наћи рјешење.

- Договорили смо да у том периоду не буде обуставе гаса - рекао је Елек.

Он је подсјетио да је јутрос у 8.00 часова потписао налог да се пусти гас, јер је то од њега тражио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- То је фер корак с његове стране, с наше стране, иако те фактуре нису плаћене. Сада имамо све то испред себе као предмет неког разговора и договора - навео је Елек.

Он је рекао да уважава аргументе Енергоинвеста, а да они уважавају аргументе Сарајево-гаса.

- Можда има неких тумачења која између нас нису добра и ставова регулатора који могу бити двосмислени. Истјераћемо ствари на чистац и са једне и са друге стране, и са треће, тако да ћемо доћи до рјешења које ће бити сигурно сљедеће три године, да сви буду задовољни и да, оно што је најважније, корисници буду задовољни, да људи више никад не размишљају да ли ће бити гаса или неће - поручио је директор Сарајево-гаса.

Устамујић је рекао да више неће доћи до обустављања испоруке гаса Сарајеву, те да ће се у наредних 10 дана доћи до рјешења, везано за цијену гаса, за шта постоји велика воља.

Он је истакао да је примарни интерес Енергоинвеста да штити интересе грађана Федерације БиХ.

- Не причамо више о завртању вентила и ми више нећемо дозволити да се то понавља у будућности - рекао је Устамујић и додао да обустављање испоруке гаса није начин за рјешавање проблема.

Према његовим ријечима, данашњи разговор је био врло конструктиван, без обзира што постоје различити ставови по одређеним питањима.