latinica  ћирилица
14/08/2024 |  13:38 | Аутор: РТРС

Економски раст Словеније у другом кварталу знатно успорио

Словеначка привреда је у другом кварталу 2024. порасла за 0,7 одсто међугодишње, знатно успоривши у односу на годишњи раст од 2,1 одсто у првом кварталу, објавио је данас Завод за статистику Републике Словеније.
Љубљана - Фото: РТРС
ЉубљанаФото: РТРС

Потрошња становништва је у другом кварталу 2024. порасла за 1,1 одсто међугодишње наспрам 1,9 одсто у првом кварталу, док су фиксне инвестиције у Словенији пале за 1,6 одсто међугодишње, прије свега због пада улагања у грађевинску индустрију за четири одсто.

Словеначки увоз је порастао за 4,4 одсто међугодишње у другом кварталу 2024, а извоз је смањен за 0,8 одсто, што значи да је утицај спољнотрговинског биланса на раст БДП-а био негативан.

Прогностичари предвиђају да ће словеначки БДП до краја 2024. порасти за 2,5 одсто, али слабији резултати у првој половини године указују да ће бити потребно значајно убрзање да би се дошло до те бројке, преноси СТА.

Развој словеначке привреде ће умногоме зависити од ситуације у еврозони, гдје за сада нема назнака опоравка, али и од развоја грађевинарства, посебно од израженијег повећања јавних инвестиција, додаје словеначка агенција.