latinica  ћирилица
14/08/2024 |  11:35 | Аутор: СРНА

ПУ Добој: Број саобраћајних незгода повећан за 50 одсто

На подручју у надлежности Полицијске управе Добој у јулу евидентиран је већи број кривичних дјела, саобраћајних незгода и нарушавања јавног реда и мира него у истом мјесецу лани, речено је данас на конференцији за новинаре представника ове управе.
МУП Српске (Фото: instagram.com/mup.srpske) -
МУП Српске (Фото: instagram.com/mup.srpske)

У јулу су евидентирана 72 кривична дјела, што је за 14,3 одсто више него у истом мјесецу лани, број саобраћајних незгода већи је за 50,8 одсто, укупно 95, а нарушавања јавног реда и мира повећано је за 15,4 одсто, укупно 60.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Добој Драган Сушић рекао је да је евидентирано 65 кривичних дјела из области општег криминалитета, од којих је 61 разријешено.

Он је додао да је у прошлом мјесецу евидентирано пет кривичних дјела привредног криминалитета са причињеном материјалном штетом од 117.676 КМ.

Надлежном тужилаштву поднесено је 54 извјештаја против 65 лица, од којих је седам повратника у извршењу кривичних дјела.

У области злоупотребе дроге евидентирана су два кривичних дјела и 27 прекршаја, а у посматраном периоду лани 12 кривичних дјела и 36 прекршаја.

Замјеник начелника Полицијске управе Добој Предраг Лазић оцијенио је као задовољавајућу безбједносну ситуацију на подручју ове управе.

Према његовим ријечима, евидентирано је 60 прекршаја из области јавног реда и мира, што је повећање за 15,4 одсто, а ухапшено је осам лица.

Најчешћа врста учињених прекршаја је просјачење, укупно 20.

Током јула евидентирано је 95 саобраћајних незгода, у којима је погинуло једно лица, теже је повређено девет, а лакше повреде задобило је 46 лица.

Лазић је навео да је из саобраћаја искључено 326 возача, од којих 268 због вожње под утицајем алкохола.

Он је указао да због недовољног броја полицијских службеника на терену нису у могућности подићи ниво превентивних и репресивних мјера како би утицали на већу безбједност у саобраћају.

Лазић је најавио да полицијски службеници од 19. августа, а пред почетак школске године, почињу традиционалну кампању "Заштитимо дјецу у саобраћају", која се састоји од три дјела – обилазак школских објеката ради уклањања евентуалних пропуста, едукација најмлађих о безбједном учешћу у саобраћају, те појачано присуство полицијских службеника код школских објеката.

Он је подсјетио да је током прошле године евидентирана једна саобраћајна незгода у Добоју у којој је један ученик лакше повријеђен.

Према његовим ријечима, полиција ће бити ангажована и на обезбјеђењу јавних скупова са повећаним бебједносним ризиком попут концерата, вјерских окупљања и туристичких манифестација у Теслићу, спортских догађаја у Добоју, привредних дешавања у Дервенти, те саборовања у Петрову.

Лазић је најавио и већи ангажман полиције на обезбјеђењу скупова у склопу предизборне кампање за локалне изборе која почиње 6. септембра.