latinica  ћирилица
14/08/2024 |  10:33 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

Вишковић: Захваљујући хеликоптерима Србије и Српске угашен пожар на Тјентишту (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић који је обишао локације у Националном парку "Сутјеска" које је претходних дана захватио пожар, изразио је захвалност пилотима Србије што су заједно са пилотима из Републике Српске угасили пожар на Тјентишту.
Вишковић на Тјентишту - Фото: РТРС
Вишковић на ТјентиштуФото: РТРС

Премијер Вишковић захвалио се и руководству Србије на помоћи коју је пружила Републици Српској приликом гашења пожара.

- Избацили су више од 350 тона воде. Да није било таквих учинака, сигурно не би угасили пожар и ко зна какве би посљедице биле - каже Вишковић.

Премијер Републике Српске каже да Република Српска планира да купи још један хеликоптер, који ће бити у власништву Цивилне заштите Српске, а у саставу Хеликоптерског серива.

Вишковић је рекао да је Србија доказала да је лидер по механизацији и средствима са којима може да учествује у гашењу пожара и најавио да ће бити покренута истрага о опструисању доношења одлуке о ангажовању хеликоптера из Србије у гашењу пожара у Републици Српској.

- Пилоти из Србије налазили су се у хеликоптерима у Београду и чекали полијетање још у суботу, али нису добили зелено свјетло. Да су дошли на вријеме пожар би био мањег интензитета, захватио би мању површину, а штета би била много мања у односу на садашњу - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, када се уништи природа на Зеленгори - није причињена штета Националном парку "Сутјеска" и Републици Српској, већ глобална штета Европи и свијету.

Вишковић је навео да му је премијер ФБиХ Нермин Никшић рекао да је недопустиво понашање појединих министара у Савјету министара када је ријеч о пожарима.

- Када се десе овакве несреће, пожари, онда се то не смије политички посматрати - рекао је Вишковић.

Након обиласка пожаришта, Вишковић је посјетио мјесто извођења радова на изградњи дионице пута Тјентиште-Сутјеска.

Потом је у Билећи појсетио породице чија су домаћинства била угрожена од пожара, који је захватио околину Билеће.

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић обавијестио је Вишковића да је пожар у НП "Сутјеска" угашен.