latinica  ћирилица
14/08/2024 |  06:58 ⇒ 07:57 | Аутор: РТРС

Новим правилником поједностављено упућивање на рехабилитацију

Новим Правилником о условима и поступку за обезбјеђивање медицинске рехабилитације од данас ће бити поједностављено упућивање на рехабилитацију и додатно унапријеђена рехабилитација дјеце обољеле од церебралне парализе, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Републике Српске.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске -
Фонд здравственог осигурања Републике Српске

Новим правилником поједностављује се поступак упућивања на медицинску рехабилитацију осигураника након оперативних захвата на срцу.

Предвиђено је да љекар породичне медицине у овим случајевима издаје упутницу само на основу приједлога доктора медицине одређене гране специјалности, те није потребно рјешење Фонда.

Ради унапређења рехабилитације дјеце обољеле од церебралне парализе, новим правилником је омогућена обнова рехабилитације више пута годишње, будући да је потребна роботичка рехабилитација два пута у току године.

- Задржана је раније уведена једноставнија процедура упућивања дјеце до 18 година на рехабилитацију, а то је само на основу упутнице и приједлога надлежних љекара - наводе из Фонда.

У Фонду истичу да је на листи болести, стања и посљедица повреда за које се обезбјеђује медицинска рехабилитација, која је саставни дио Правилника, сада прецизно наведено у којим случајевима је потребно захтјев за рехабилитацију упутити комисији Фонда како би се добило рјешење, а у којим случајевима то није потребно.

У листи је детаљније и прегледније дефинисано која медицинска документација је потребна за прву рехабилитацију, која за обнову рехабилитације, те рокови кориштења и слично.

- На овај начин се знатно поједностављује остваривање овог права у пракси и посао љекара који више неће имати дилему када је потребно да захтјев за рехабилитацију одобрава комисија Фонда и која документација је у којим случајевима потребна, што ће допринијети ефикаснијем рјешавању захтјева осигураника - навели су из Фонда здравственог осигурања.

Из ФЗО додају и да су скраћени рокови за почетак медицинске рехабилитације за одређена стања и обољења која имају већи рехабилитациони потенцијал уколико се рехабилитација започне раније, као код повреда и обољења локомоторног система.