latinica  ћирилица
13/08/2024 |  21:10 ⇒ 21:15 | Аутор: СРНА

Температура Средоземног мора на прошлогодишњем рекордном нивоу

Температура Средоземног мора у посљедњих неколико дана достигла је топлотни рекорд постављен прошлог љета, речено је агенцији АФП у главном шпанском центру за поморско истраживање.
Море (Фото: EPA-EFE/VASSIL DONEV/илустрација) -
Море (Фото: EPA-EFE/VASSIL DONEV/илустрација)

Температура мора мјестимично је достизала 30 степени Целзијусових.

Средња дневна температура површине Средоземног мора у недјељу, 11. августа, достигла је 28,67 степени Целзијусових, рекао је Јустино Мартинез, истраживач Научног поморског института у Барселони и Каталонског института за истраживање мора.

Ова температура је близу оне која је измјерена 24. јула 2023. године, када је Средоземно море оборило дневни топлотни рекорд са средњом температуром од 28,71 степени Целзијусових.

Прелиминарна очитавања за 2024. потичу из сателитских података Европске опсерваторије Коперник. Средоземни басен је једно од жаришта глобалног загријавања.

Већ другу годину заредом, ове воде су топлије од претходног рекорда постављеног 23. августа 2003. године, када је дневна средња температура достигла 28,25 степени усред изузетно снажног топлотног таласа.

- Оно што је ванредно није толико да се достигне максимум у датом дану, већ треба посматрати дужи период високе температуре, чак и без обарања рекорда - рекао је Мартинез.

Ове године је ниво из 2023. године достигнут "више од 15 дана касније и обично се очекује да температура површине Средоземног мора опадне од краја августа", додао је он.

Локално, вриједности изнад 30 степени Целзијусових забиљежене су дуж обала Шпаније, Француске и Италије.

Научници наводе да су океани апсорбовали 90 одсто вишка топлоте произведене људском активношћу од почетка индустријског доба.

Овај вишак топлоте наставља да се акумулира попут гасова стаклене баште, углавном усљед сагоријевања нафте, гаса и угља.

Предвиђа се да ће прегријавање океана утицати на морски биљни и животињски свијет и да ће доћи до миграције одређених врста и ширења инвазивних врста.