latinica  ћирилица
13/08/2024 |  19:06 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Због неплаћања услуга "Сарајево гас" обуставио испоруку гаса Сарајеву (ВИДЕО)

Предузеће "Сарајево-гас" Источно Сарајево обуставило је данас у подне испоруку гаса Сарајеву. Разлог је неплаћање услуга за транспорт гаса.
Гасовод (Фото: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI, илустрација) -
Гасовод (Фото: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI, илустрација)

Сарајевски "Енергоинвест" упркос прошлогодишњем постигнутом договору, није хтио да прими фактуру за седми мјесец.

Првих шест мјесеци ове године сарајевском "Енергоинвесту" није био споран прошлогодишњи договор постигнут заједно са ресорним министарствима који је дефинисао цијену од 14,1 марку по 1000 кубних метара гаса – и уз договор да се она неће мијењати три године.

- Они су првих шест мјесеци плаћали уредно све те фактуре. Кад је дошло за седми мјесец они су једноставно рекли не да неће да плате, него су сторнирали ту фактуру. Одбили су и то је био разлог зашто смо ушли у обуставу, једноставно не можете радити неку услугу, ако вам неко ту услугу не плаћа - рекао је директор "Сарајево-гаса" Источно Сарајево Недељко Елек.

И док не желе да плате оно што су сами потписали, у "Енергоинвесту" напрасно намећу своје тумачење одлуке Регулаторне комисије Републике Српске, како је актуелна цијена примјењива тек од 1.1.2025. године, те би ни мање ни више него да врате цијену од прије три године.

- То значи да посљедња фактура би требала бити 7.20 марака по метру кубном. Она је дошла на 14.10 марак, односно готово за 100 одсто већа. Ми то нисмо прихватили, тражили смо да се коригује та фактура - рекао је в.д. директора "Енергоинвеста" Сарајево Мирза Устамујић.

Елек истиче да постојећа цијена има дозволу Регулаторне комисије и да је "Енергоинвест" побијају тумачења и Регулаторне комисије и Уставног суда.

- Ми овдје имамо став комисије, став Уставног суда Републике Српске, став "Сарајево-гаса", Владе Републике Српске који кажу сви једно. Једино "Енергоинвест" говори другачије. Значи њихово тумачење је различито од тумачења саме Комисије, па дајте молим вас о чему се овдје ради, тако да мислим да само желе да изазову проблем, ништа више - истакао је Елек.

"Енергоинвестов" став нема никаквог утемељења, истиче Елек и сматра да иза свега стоји, како каже, билдање мишића пред локалне изборе, али и финансијске тешкоће у којима се налази сарајевско предузеће.