latinica  ћирилица
13/08/2024 |  18:59 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Због несташице воде инспекција у бањалучком Водоводу (ВИДЕО)

Због несташице воде у појединим бањалучким насељима инспекција је ушла у бањалучки водовод. Утврђене су бројне неправилности и пропусти - попут шахтова који пуштају воду, што утиче на губитке на мрежи.
Водовод Бањалука - Фото: илустрација
Водовод БањалукаФото: илустрација

Инспекција је обавила контролу након великог броја позива мјештана Мишиног Хана који су се жалили на несташицу воде.

- Немам воду 15 дана, то је велики проблем, људи имају стоку. Имам овце, коње, свиње, коке које скапавају од жеђи.

Радован и Госпа само су једни од мјештана који свакодневно свједоче о недостатку воде. Више од мјесец дана бројна бањалучка приградска насеља суочена су са истим проблемом. Несташица воде, није само угрозила живот људи, већ и животиња. А угрожава и у Мишином Хану, док се мјештани боре са несташицом воде, у њиховом мјесту створен је прави водоскок од силине притиска воде, која је у протеклих 12 сати неконтролисано отицала.

Квар је привремено отклоњен тек у поноћ. А све је ово била само кап која је прелила чашу Републичкој инспекцији да "прочешљају" бањалучки водовод. Имали су шта и затећи - неколико шахтова који пуштају воду, што доводи до губљења снаге на водоводној мрежи.

- Њихова техничка служба не дјелује, отклони само један квар а остали кварови се не отклањају. Техничка служба мора бити ажурнија, поготово у екстремним условима не смијемо дозболити да људи остану без воде - рекао је главни републички водни инспектор Бранислав Мићић.

Све ово због неадекватног руководећег кадра, каже предсједник Скупштине града Бањалука.

- Немамо ниједан податак везано за проблеме за водоводни систем који је у квару - каже предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић.

- Нисмо мијењали вентил, јер мијењање вентила захтјева пражњење цјевовода цијеле дионице - додао је градски менаџер Љубо Нинковић.

Да не би цијеви пуцале и вентил се мијењао, систем се мора одржавати, каже бивши замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић. Истиче да Водововод не може да функционише када запосли 100 радника више него што је неопходно.

- Да ли је по вама нормално да се нико из Водовода не оглашава, јер се на челу налази гинеколог и њему кад пукне цијев, можда кад му кажете да је пукао водењак он би разумио,али када кажете да нема хидростатичког притиска он то не разумије - истиче бивши замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиђић.

Конкретна питања и данас смо упутили на адресу Водовода. Данас их нисмо добили, иако су у неколико наврата, па и данас, из Водовода прст упирали у медије, наводећи како нико од њих не тражи одговоре. А јавни сервис одговоре је тражио сваки пут када смо о овом проблему извјештавали, па тако и јуче и данас.