latinica  ћирилица
13/08/2024 |  18:08 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Зашто на блокаде политичког Сарајева ћуте стране амбасаде? (ВИДЕО)

Република Српска, за разлику од Федерације, показала је флексибилност у вези са планом раста Европске уније, вриједним 6 милијарди евра, који има за циљ да омогући економско и социјално приближавање земаља региона и Европске уније.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Све је срушила СДА. A због немогућности договора са политичарима из Федерације, 260 милиона марака чека на рачунима Електропреноса и Управе за индиректно опорезивање. Из Српске питају, зашто на блокаде политичког Сарајева ћуте стране амбасаде?

Да се постигне договор, па поништи, у БиХ није нова вијест. Да су увијек исти кривци за то, и то смо навикли. Чини се не чуди ни када федерални политичари своје интересе ставе испред грађана и БиХ. Показала је то блокада Плана раста ЕУ и више од милијарде евра за БиХ. Пред Српску је стављено 113 приоритета. Показана је флексибилност. Само три тачке, истиче министар финансија у Савјету министара Срђан Амиџић, остале су спорне у комуникацији са Европском комисијом.

- Наши приједлози јесу прихватљиви и као такви за Европску унију не представљају проблем, везано за Уставни суд, комисију за концесије. Али су колеге из Федерације БиХ одлучиле да, из њима знаних разлога тај процес закоче. Ту се говорило да се неће ићи на ентитетско гласање, већ да ће се постићи договор консензусом, што је било прихватљиво за Српску и ЕУ, али колеге из ФБиХ то нису жељеле да учине - рекао је министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиђић.

То што су четири кантона срушила нацрт реформске агенде за План раста, није изненађење за СДП. Дамир Машић каже - СДА је на тај начин двадесетак протеклих година наводно штитила БиХ и спустила је на најниже гране.

- СДА дужносници из четири кантона показали су да су им битнији јефтини политички поенти у изборној години него просперитет државе у коју се куну, барем декларативно. Ту су до краја демаскирани - истакао је шеф Клуба посланика СДП БИХ у ПД Парламента Федерације БиХ Дамир Машић.

Тако је у овом тренутку пропуштена прва транша од 70 милиона евра. Неки би оцијенили, и није значајан износ. Али у овом случају, значајнија је лоша порука која се блокадом шаље.

- Ако наставимо да радимо на овај начин, не можемо очекивати већи економски раст, не можемо очекивати бржу конвергенцију дохотка са дохотком ЕУ, не можемо очекивати веће инвестиције, не можемо очекивати бољи кредитни рејтинг, нижу каматну стопу. Шта можемо очекивати? Да каскамо за Европом, свијетом, а имамо историјску шансу - каже економиста Саша Стевановић.

Нема новца за пројекте од Европске уније, а нема ни од прикупљених акциза Управе за индиректно опорезивање и Електропреноса. Опет због немогућности договора са федералним политичарима.

- Замислите ви лудости. Ми причамо о плану раста а имамо 260 милиона КМ који "стоје" да се граде путеви и ауто-путеви. Замислите ви да имате 200 милиона а дижете кредит, у Електропреносу. Кад неко каже БиХ је економски неодржива. Што овај страни фактор који се мијеша у све, не помогне да се подијели тај новац којем се зна намјена? - додаје Амиђић.

Намјена је јасна. А и функција новца. У другим земљама то је обрт. У БиХ баш и није. Дакле, инверстирање а не стајање на рачуну.