latinica  ћирилица
13/08/2024 |  17:00 ⇒ 17:05 | Аутор: sputniknews.com

Гутереш затражио да Африка добије стално мјесто у Савјету безбједности УН

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш затражио је да Африка добије стално мјесто у Савјету безбједности УН у оквиру процеса реформи за исправљање историјских неправди, пренијели су данас западни медији.
Савјет безбједности УН (фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Савјет безбједности УН (фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Савјет безбједности - чији су пет сталних чланица Кина, Француска, Русија, Велика Британија и САД - дуго је критикован због представљања реалности која је преовладавала на крају Другог свјетског рата када је већи дио Африке још увијек био под колонијалном влашћу, преносе медији.

- Свијет се промијенио од 1945. године, али састав Савјета безбједности, упркос неколико измјена, није ишао у корак са свјетским промјенама - рекао је Гутереш.

Десет земаља, ротирајућих чланица СБ УН, бира се по регионима, али за разлику од пет сталних чланица, оне немају право вета.

Дебату је у понедјељак покренуо предсједник Сијера Леонеа Јулијус Мада Био и изнио аргументе за стално чланство Африке у СБ УН.

- Вријеме полумјера и постепеног напретка је прошло. Глас Африке се мора чути и њени захтјеви за правдом и једнакошћу морају бити испуњени - рекао је предсједник Јулијус Мада Био.

Савјет безбједности УН има значајне одговорности, укључујући одобравање мировних операција, увођење међународних санкција и одређивање начина на који УН треба да реагују на сукобе широм свијета.