latinica  ћирилица
13/08/2024 |  16:40 ⇒ 17:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Камала Харис ће одржати говор о плановима за смањење трошкова на скупу у петак

Потпредсједница САД Камала Харис у петак ће одржати говор о плановима за смањење трошкова, што бирачи наводе као једну од главних забринутости, на митингу у кључној држави Северној Каролини.
Камала Харис (Фото: EPA-EFE/BIZUAYEHU TESFAYE) -
Камала Харис (Фото: EPA-EFE/BIZUAYEHU TESFAYE)

Харис ће отпутовати у Роли, у Сјеверну Каролину, државу за коју се демократе надају да ће освојити на предстојећим изборма, како би изнијела план ''за снижавање трошкова за породице средње класе'' и уређивање корпоративних цијена, рекао је неименовани званичник кампање.

Она је прошле недјеље отказала скуп у овој савезној држави, у којој су демократе побиједиле само два пута у последњих 50 година.

Ројтерс наводи да ће у четвртак фокус бити на разлици између њеног и политичког плана актуелног предсједника Џоа Баједна, чија је економска политика наишла на критике бирача због трошкова становања, лејекова, намирница и бензина.

Харис ће одржати догађај у Бијелој кући са Бајденом у четвртак за који се очекује да ће се фокусирати на трошкове здравствене заштите, а најавила је да ће, уколико буде изабрана, укинути порез на напојнице, што је политика слична Трамповој.

Она је контролисала ''корпоративну похлепу и дизање цијена" када је била главни тужилац Калифорније од 2011. до 2016. године, изазивајући фармацеутске, нафтне, електронске и козметичке компаније, рекао је званичник кампање.

Харис ''зна да су трошкови превисоки и да ће борбу против инфлације учинити приоритетом од првог дана", додао је званичник.

Овај приступ се значајно разликује од Трамповог, који тврди да ће попуштање прописа о индустријама, укључујући финансије и енергетику, смањити трошкове и подстаћи раст, наводи британска агенција.

На националном нивоу, Харис води против Трампа за пет процентних поена, односно 42 одсто према 37 одсто, показала је Ипсосова анкета објављена у четвртак.