latinica  ћирилица
13/08/2024 |  16:01 ⇒ 16:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Поплаве у Јемену изазвале смрт најмање 57 људи, расељено више хиљада

Поплаве у Јемену су изазвале смрт најмање 57 људи, а расељено је више хиљада угрожених, саопштиле су данас Уједињене нације (УН).
Поплаве у Јемену (Фото: EPA-EFE/YAHYA ARHAB) -
Поплаве у Јемену (Фото: EPA-EFE/YAHYA ARHAB)

Укупно је више од 34.000 породица погођено поплавама које су крајем јуна и почетком августа изазвале обилне кише, наводи канцеларија УН за хуманитарне послове (OCHA)).

Ситуација у земљи је додатно погоршана катастрофалном хуманитарном ситуацијом јер милиони људи трпе посљедице грађанског рата који је почео прије скоро 10 година, додаје се у саопштењу УН, преноси Би-Би-Си (BBC).

- Обим ове катастрофе је огроман и хуманитарне потребе су огромне - рекао је Мат Хабер, вршилац дужности шефа мисије Међународне организације за миграције (IOM) у Јемену.

Према подацима УН, региони погођени поплавама укључују Худајду, Хаџаху, Таиз и Мариб, али Худајда је међу најтеже погођеним областима јер је због поплава расељено више од 6.000 породица.

ИОМ наводи да појачава хитне операције у земљи, али путеви су затворени и приступ погођеним подручјима је отежан о чему извјештавају и локални медији.

Позивајући се на службу задужену за кампове за расељене особе, локална, приватна ТВ Белкис пренијела је да је у Марибу пет људи погинуло, а 10 повријеђено.

Истовремено, независни сајт Ал-Масдар Онлине оптужио је побуњене Хуте да ћуте о размјерама разарања у областима које контролишу у провинцији Худајда.

Јемен је разорен сукобом који је ескалирао 2015. године када су Хути заузели велике дијелове земље, а коалиција арапских држава предвођена Саудијском Арабијом покренула војну операцију с циљем да власт врати у руке предсједника Абдрабухуа Мансурија Хадија.