latinica  ћирилица
13/08/2024 |  15:35 ⇒ 15:37 | Аутор: РТРС

Плакаловић: ​Појефтињење воде у септембру и санација губитака у мрежи

Новоименовани Надзорни одбор ЈП Водовод и канализација смијенио је досадашњег директора Дејана Којића и на његово мјесто поставио Миодрага Плакаловића, дугогодишњег директора у реалном сектору и ранијег начелника Одјељења за привреду у Општини Пале.
Миодраг Плакаловић - Фото: РТРС
Миодраг ПлакаловићФото: РТРС

У том јавном предузећу извршена је примопредаја дужности између старог и новог руководства на челу са Плакаловићем који је, као једну од првих одлука које ће као директор донијети, најавио појефтињење воде за грађане и свеукупну рационализацију пословања.

- Захвалан сам на прилици коју ми је дала Општина Пале и Надзорни одбор. Преузимам руковођење Предузећем и прихватио сам ову позицију зато што видим да начелник Општине и садашња већина у Скупштини имају визију која се поклапа са мојим идејама. Заједно ћемо радити на томе да вода буде квалитетнија и јефтинија јер је то основна потреба наших суграђана, а такође и значајан фактор у развоју туризма на овом подручју. Након анализе свеукупног пословања, у најкраћем могућем року, заједно са тимом својих сарадника, започећу рационализацију рада Предузећа, којом би се, по мојој процјени, могло омогућити појефтињење воде већ у септембру ове године, а у ком тачно износу, зависиће од реалних финансијских показатеља. Као што грађани знају, у два наврата у последњих годину дана повећавана је цијена воде, прво за 15 одсто па онда за 25 одсто. Губици, који су посљедица лошег управљања, покривани су поскупљењима воде, преко леђа народа, и на то ћемо ставити тачку – навео је Плакаловић и додао да ће за неколико дана изаћи пред јавност са детаљним планом и програмом опоравка Предузећа.

Он је навео да ће, осим рационализације пословања предузећа, приоритети новог руководства бити рјешавање проблема квалитета воде, с обзиром да је послије сваке кише на Палама "мутна вода која може бити штетна по здравље грађана", као и огроман "расип воде из водоводне мреже од невјероватних 61,67 одсто, као што пише у званичним извјештајима".

- То значи да Водовод испоручи корисницима непуних 40 одсто воде из водоводне мреже, док више од 60 одсто не стигне до грађана, него заврши у расипу из непознатих разлога. Прерачунато у новцу, то је око 1,5 милиона марака годишње, што укупно износи више од 10 милиона марака губитка по основу расипа воде, у претходних седам година руковођења бившег менаџмента - прецизирао је Плакаловић.

Промјена на челу ЈП Водовод и канализација услиједиле су након што Скупштина општине Пале није усвојила извјештај о раду тог предузећа, а потом је из истог разлога Скупштина акционара смијенила Надзорни одбор и именовала нови на челу са Предрагом Клачаром.

Нови Надзорни одбор смијенио је Дејана Којића због низа пропуста у водоснабдијевању и огромних губитака у дистрибутивној мрежи Предузећа, на шта се Којић у два наврата жалио Окружном привредном суду у Источном Сарајеву, први пут због смјене Надзорног одбора, а други пут због сопствене смјене.

Окружни привредни суд у Источном Сарајеву у оба случаја одбацио је жалбу Којића, чиме су све донесене одлуке потврђене као законите.