latinica  ћирилица
13/08/2024 |  15:17 ⇒ 15:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Мушкарац ухапшен због сумње да је планирао да прода плагијат Да Винчијеве слике

Шпанска полиција ухапсила је мушкарца због сумње да је планирао да прода плагијат слике Леонарда да Винчија за 1,3 милиона евра у Италији, а након што су француски цариници утврдили да је његова извозна дозвола истекла.
Слика Леонарда Да Винчија (Фото: EPA-EFE/JEROME FAVRE/илустрација) -
Слика Леонарда Да Винчија (Фото: EPA-EFE/JEROME FAVRE/илустрација)

Иако је неименовани мушкарац имао извозну дозволу, за које је тврдио да је Да Винчијев портрет италијанског аристократе и војног команданта Ђана Ђакома Тривулција, та дозвола је истекла, што је навело царинике на граничном прелазу Модане да контактирају шпанску полицију.

Према извозној дозволи, која не представља гаранцију аутентичности, дјело, које је требало да буде продато у Милану, је насликао Леонардо да Винчи и вриједи 1,3 милиона евра, пренио је данас Гардијан.

Након што су у јулу 2022. примили упозорење, службеници шпанске националне полиције отпутовали су на француску границу да поврате слику, која је потом послата у Мадрид на стручну анализу.

- Извјештај стручњака је закључио да је дјело копија миланских портрета насликаних крајем 15. и почетком 16. вјека - наводи се у саопштењу полиције.

Како се наводи, овај примјерак је насликан почетком двадесетог вјека, вјероватно са намјером да се прода као оригинал, и вриједи између 3.000 и 5.000 евра.

Портпаролка полицијских снага потврдила је да је Шпанац у 40-им годинама ухапшен у Мадриду у вези са тим случајем.

- Лиценца је коришћена као средство за тврдњу да је слика оригинална. Када је постало очигледно да је дозвола истекла, слика је заплијењена и отворена је истрага. Чим је истрага утврдила да се ради о наводном шверцу, извршено је хапшење - рекла је она.