latinica  ћирилица
13/08/2024 |  15:17 ⇒ 15:24 | Аутор: СРНА

Вулић поручила Звиздићу: Џаба тумачиш и изврћеш одредбе, нема европског пута са страним судијама

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да се Денис Звиздић својим најновијим медијским иступима, нажалост, поново ставља у позицију нежељеног портпарола институција ЕУ, те тумачи и преводи одредбе онако како њему одговара, без икаквог реда и контекста.
Сања Вулић - Фото: Уступљена фотографија
Сања ВулићФото: Уступљена фотографија

На питање Срне да прокоментарише изјаву Звиздића да "није истина да је један од приоритета из мишљења Европске комисије 'избацивање' страних судија из Уставног суда БиХ", Вулићева је рекла да жели подсједити колегу да Члан шест 1.д) Устава предвиђа могућност да Парламентарна скупштина може законом одредити другачији избор страних судија.

- Дакле, то није мишљење ЕУ него уставна одредба. А кад већ спомиње мишљење, Звиздић је требао дословно и да га цитира: Приоритет 4.д) гласи: д) реформисати Уставни суд, укључујући и рјешавање питања међународних судија и осигурало провођење његових одлука - указала је Вулићева.

Она је нагласила да и из овога произилази да са страним судијама нема чланства у ЕУ, нити је то компатибилно са појмом суверенитета и демократске земље која функционише на основу владавине права и слободних избора.

- Колега Звиздић треба да се окрене унутрашњем дијалогу и тражењу рјешења са домаћим актерима који су изабрани и именовани да врше власт. Разумијем потребу доказивања и амбицију да буде већи лидер од дојучерашњег узора Бакира Изетбеговића, али, полако, не иде то на бази изношења неистина и самосеби знаних тумачења" - истакла је Вулићева.

Она је рекла да Звиздић ни у једној странци никад није био први, нити ће, иако то стално прижељкује, па је одатле и разумљива његова политичка фрустрација и стално извртање чињеница.

- Јасно је нама да они желе и да задрже колонијални статус БиХ, али онда нека објасне грађанима у ФБиХ због чега их обмањују и стално сервирају приче о некој независној БиХ када им се сва политика своди на грчевиту борбу за опстанак странаца који воде политику умјесто њих. Домаћи политичари су ти који су изабрани да воде бригу о БиХ и њеним становницима, а не амбасадори, високи представници и стране судије - нагласила је Вулићева.