latinica  ћирилица
13/08/2024 |  14:44 ⇒ 14:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Атина: Апокалиптичне сцене пожара (ФОТО)

Најтоплији јул у историји Грчке донио је и апокалиптичне пожаре у околини Атине, са којима ватрогасци већ данима не могу да се изборе.
Пожари у Грчкој (фото: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS) -
Пожари у Грчкој (фото: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS)

Једна жена је страдала, а више од 70о0 ватрогасца са 27 шумарских екипа, 200 возила и волонтера раде уз помоћ свих агенција Цивилне заштите.

Из ваздуха, периодично, око 35 летјелица помаже у гашењу пожара.

Очајни мјештани поручују да се "све претворило у пепео", а због тежине ситуације бројне земље, међу којима је и Србија, шаљу помоћ Грчкој.

фото: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

Хитне службе издале су 30 порука о евакуацији становника из више области у околини Атине. Раније је евакуисана Општа болница "Амалија Флеминг" и пацијенти су пребачени у болницу "Памакаристос".

Министар за климатску кризу и цивилну заштиту Василис Кикилиас упозорио је да је ријеч је о изузетно опасном пожару и да се води битка у драматичним условима.

Према наводима ватрогасаца, ватра измиче контроли и стално мијења правац. Вјетрови су пламен разнијели на велику удаљеност, спаљујући све на свом путу, а дужина ватреног фронта је достизала 30 километара.

У пожару је страдала једна жена.

Привредници покушавају да сачувају своје посједе од пожара који је иза себе оставио на десетине изгорјелих кућа.

фото: EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

Улице села Пентелија, некада пуне живота, сада су прекривене прашином и крхотинама, а бројни домови су претворени у рушевине.

Из Цивилне заштите процјењују да је уништено више од стотину кућа.

Апокалиптични призори који стижу из Варнаваса показују да је у овој области изгорио велики број кућа, од којих су многе потпуно уништене, док су неке са спаљеним крововима.

- Читав наш град је захваћен пламеном и пролази кроз тешка времена - каже Стерјос Циркас, градоначелник древног Маратона.

Најмање двије болнице су евакуисане у граду, а многе зидане куће су изгореле у пламену.

- Суочавамо се са библијском катастрофом - рекао је Циркас.

Нису само куће и стотине аутомобила изгорели у пламену. Поред огромног уништења природног богатства Атике и стотина животиња, пожари утичу на инфраструктуру, као што је електрична мрежа, али и јавне зграде.

У ватреном обручу, у предјелима кроз које је прошао, пламен је прогутао и предузећа. Фабрика хемикалија, складиште дрвета, предузеће за продају уља, бензинске пумпе, магацини, занатске радње, имања свих врста, као и њиве, уништени су у буктињи коју ватрогасци не могу да зауставе.

Локалне власти позивају становнике и туристе да помно прате одлуке, као и да се евакуишу чим добију поруку хитних служби.