latinica  ћирилица
13/08/2024 |  13:28 ⇒ 13:33 | Аутор: РТРС

Водовод: По пријави квара извршено затварање оштећеног вентила

Приликом кошења крај пута Бањалука-Приједор радном машином пресјечен је зрачни вентил на магистралном цјевоводу према поткозарским селима, саопштено је бањалучког Водовода.
Цијеви - Фото: РТРС
ЦијевиФото: РТРС

- Пошто је мало прије тога пуштена акумулирана вода за тај дио територије града Бањалука, притисак у цијеви је био велики и довео је до јаког избијања. Петнаест минута након што нам је пријављено екипа је већ била на терену. Имали смо само двије могућности - да потпуно затворимо воду и замијенимо оштећени вентил или да привремено ријешимо квар затварањем оштећеног вентила и пустимо да вода ипак стигне до Пискавице, Верића и Поткозарја - саопштено је из Водовода.

Како додају у саопштењу, да би извршили замјену оштећеног вентила, морали би затворити воду према Пискавици, Верићима и Поткозарју.

- Поправка би трајала сатима, што значи да би становници ових мјеста чекали сљедећу акумулацију и били без воде четири дана. Зато смо изабрали привремену санацију, да пустимо да вода иде према потрошачима, те да замјену вентила обавимо у вечерњим сатима. У међувремену (од завртања до замјене) постоји сумња да је неко поново дјелимично отворио вентил, што се може видјети и на приложеним фотографијама. Цјевовод је затворен у 20 часова, али је притисак у мрежи комплетну поправку дозволио тек у 23 часа. Квар је саниран у поноћ - истичу у саопштењу.

Додају да су одмах по пријави квара извршили затварање оштећеног вентила.

- Стање које смо затекли у вечерњим сатима, када смо дошли да извршимо замјену, указује да је неко у међувремену дјелимично пустио вентил. Супротно написима о бахатости, радници Водовода одреаговали су брзо и, вјерујемо, донијели најбољу одлуку у задатим околностима. Молимо све оне који обављају радове у близини наших цјевовода да обрате пажњу да не би долазило до сличних хаварија, пошто се ради о веома изазовном периоду када свако оштећење цијеви, сваки застој на систему, захтијева доста времена за нормализацију стања - додаје се у саопштењу бањалучког Водовода.

У приградском насељу Мишин Хан јуче је у јутарњим часовима дошло до квара на водоводним цијевима, а градски менаџер Бојан Кресојевић јавно је тврдио да је квар отклоњен након пола сата. Међутим, из бањалучког СНСД-а кажу да се тек након њиховог притиска, синоћ око 23 часа, појавила екипа из Водовода.