latinica  ћирилица
13/08/2024 |  13:08 ⇒ 13:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Усташки вандализам у Далмацији

Непознати починилац је прошле ноћи прешарао ћирилични дио двојезичних плоча с називима мјеста у општини Бискупија у Далмацији.
Усташки графити у српском селу Дврсница, Равно - Фото: РТРС
Усташки графити у српском селу Дврсница, РавноФото: РТРС

А да не би било забуне, на плочи је оставио и поруку једноструке конотације, усташко слово У у које је уметнуо крст и скраћеницу усташког поздрава "за дом спремни".

Двојезичне, латинично-ћириличне плоче постављене су у Бискупији прије три године, пише хрватски лист Новости.

Општина, према националном саставу становништва већински је српска, испуњава све законске услове за постављање таквих плоча.

Убрзо након што су први пут постављене биле су, у априлу 2021. године, такође зашаране у ћириличном дијелу, али тада без "додатног садржаја".

Начелник општине Милан Ђурђевић изјавио је да је ситуација од тада па до јуче била мирна.

- Двојезичне плоче су заживјеле и нико на њих није обраћао посебну пажњу. Рекао бих да је ово инцидент неког појединца или млађе групе - рекао је Ђурђевић.

Плоче су у уторак ујутро очишћене и враћене у првобитно, у сваком погледу уредно стање. Ђурђевић је изјавио и да су у општини, али и ширем подручју међунационални односи генерално заиста коректни, људи живе сасвим нормално, а "оваква инцидентна ситуација то може мало пореметити, држимо се".

О свему је обавијештена полиција, а Ђурђевић нема сазнања о томе што је предузето. Власник плоче с натписима мјеста на ћирилици и латиници је Општина Бискупија, јер је плоча постављена на некатегорисаном путу. 

Ђурђевић је процијенио да је могуће да је то учинио неко ко не живи у том крају, што ипак не може апсолутно потврдити.

Начелник не искључује могућност да је исписивање усташких знакова на плочама и шарање назива мјеста исписаних ћирилицом посљедица прошлонедјељне ескалације усташтва у Имотском на два концерта.

Навео је да се "углавном нешто догоди" у дане око годишњице акције "Олуја" или када је концерт некога са десног политичког спектра.