latinica  ћирилица
13/08/2024 |  13:05 | Аутор: СРНА

Годишња вјежба ЕУФОР-а од 24. августа до 16. септембра

Годишња вјежба ЕУФОР-а "Брзи одговор" биће одржана од 24. августа до 16. септембра широм БиХ, а сврха вјежбе је да покаже спремност ове војне мисије и потврди сталну подршку партнерима у БиХ у одржавању безбједног и стабилног окружења.
ЕУФОР (фото:  EPA-EFE/FEHIM DEMIR - илустрација) -
ЕУФОР (фото: EPA-EFE/FEHIM DEMIR - илустрација)

Командант ЕУФОР-а Ласло Штиц одржао је данас, заједно са начелником Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Гојком Кнежевићем, конференцију за новинаре с циљем информисања грађана БиХ о овој вјежби.

На конференцији је наведно да ће у годишњој вјежби учествовати снаге ЕУФОР-а из 23 земље већ распоређене у БиХ које ће привремено бити ојачане резервним снагама из Аустрије, Мађарске, Румуније и међународним мировним снагама из састава КФОР-а.

Током ове опсежне обуке, ЕУФОР ће за извршење својих активности имати подршку Оружаних снага БиХ које ће обезбиједити локације за извођење обуке, саопштено је из ЕУФОР-а.

Од 24. августа до 16. септембра грађани БиХ могу очекивати појачано кретање војника, патролирање и остале активности, као и превоз опреме резервних снага и летове хеликоптера широм БиХ, углавном на подручју Чапљине, Гламоча, Ливна, Орашја, Пазарића, Сарајева, Тузле, Устиколине, као и на граничним прелазима Брод, Клобук, Метаљка и Свилај.

Неке од ових активности могу бити већег обима или се одвијати током ноћи.

ЕУФОР предузима све мјере како би вјежба што мање утицала на јавност. Локалне власти и становништво ће путем ЕУФОР-ових тимова за везу и осматрање и саопштења за јавност бити на вријеме обавијешетени о сваком кретању ЕУФОР-а у њиховој близини, наводи се у саопштењу.