latinica  ћирилица
13/08/2024 |  11:39 ⇒ 11:40 | Аутор: СРНА

Будимир: Санкционисати сваку негативну појаву

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да свака негативна појава у високом образовању треба бити санкционисана, те да не треба бити повлаштених у установама гдје се утврде незаконите радње.
Жељко Будимир - Фото: РТРС
Жељко БудимирФото: РТРС

Након што је Суд БиХ потврдио оптужницу у предмету против 15 физичких лица и шест приватних високошколских установа у оквиру акције "Кластер", Будимир је истакао да ће се Министарство, у складу са својим надлежностима, и даље борити против свих злоупотреба на високошколским установама у Српској.

Будимир је подсјетио да ресорно министарство непрестано контролише квалитет на високошколским установама кроз спољно вредновање, односно поступак почетне акредитације и акредитације.

- Министарство континуирано спроводи и активности на провјери испуњености услова за рад високошколских установа, кроз сарадњу са просвјетном инспекцијом, нарочито у случајевима када дође до информација да је дошло до повреде законских одредби. У неколико наврата то је довело и до забране рада одређеним високошколским установама - рекао је Будимир.

Он је нагласио да акција "Кластер" није активност Министарства већ органа кривичног гоњења и тужилаштава.

- Ресорно министарство је у више наврата апеловало на Тужилаштво БиХ да убрза овај поступак. Истичемо да је Министарство и даље на располагању свим надлежним органима у овом процесу - закључио је ресорни министар.

Суд БиХ потврдио је оптужницу у предмету против Зорана Калинића и других, која 15 физичких лица и шест приватних високошколских установа терети за трговину високошколским дипломама, саопштено је раније из Тужилаштва БиХ.

Оптужена правна лица, односно приватни универзитети, дјеловали су на подручју Бањалуке, Мостара и Брчко дистрикта, а према прикупљеним доказима, издато је најмање 49 високошколских диплома чије ће поништавање бити затражено у законом предвиђеном поступку.

Тужилаштво БиХ и Агенција за истраге и заштиту БиХ прикупили су доказе за лица која су незаконито куповала дипломе у врло малом обиму или чак никако нису учествовала у процесу школовања на високошколским установама, а за куповање незаконитих диплома најчешће су плаћали износе од неколико хиљада евра.