latinica  ћирилица
13/08/2024 |  10:30 ⇒ 12:00 | Аутор: СРНА

Боснић: Хрвати из немоћи хапсе Србе

Предсједник Покрета Срба Крајишника Миле Боснић оцијенио је као скандалозно хапшење у Книну адвоката Немање Берића којем је одређен притвор и апеловао да институције Србије заштите српски народ у Хрватској којем "Олуја" траје три деценије.
Книн - усташки графити - Фото: СРНА
Книн - усташки графитиФото: СРНА

Боснић је рекао да је Берић, поријеклом из Далмације, ухапшен због истицања родољубивих пјесама, али да је то хапшење потез немоћи Хрвата јер Срби никада нису били више поносни на оно што јесу.

- Могу да хапсе колико год хоће, крајишка музика је дио нашег идентитета и нико никада се неће одрећи свога - рекао је Боснић.

Он је навео да су сва хапшења која се дешавају уназад годину дана очекивана, јер је, како је истакао, усташка власт у Хрватској и иста та власт мрзи све српско, а свако величање усташтва у Хрватској није кажњено.

- Свједочимо призорима у Хрватској гдје су наше комшије, ношене усташким енергијама, на улицама градова и нико то не спречава нити кажњава. Ужасне сцене су данима у јавности - истакао је Боснић.

Београдски адвокат Немања Берић ухапшен је у Хрватској на граничном прелазу Бајаково и спроведен судији за прекршаје у Шибенику, који га је осудио на 15 дана затвора, зато што је Берић на свом Фејсбук налогу снимио себе док вози и пјева патриотске пјесме. 

Адвокатска комора Србије упутила је допис Амбасади Србије у Хрватској тражећи информације и ухапшеном колеги, те замоливши амбасадора Јелену Милић да оде у Шибеник и посјети Берића, како би се утврдило због чега и по ком је законском основу ухапшен овај држављанин Србије и због чега је у затвору. 

АКС тражи и да се утврди како су се полиција и остали државни службеници односили према његовој личности и да ли је било нечовјечног поступања и тортуре, посебно по националној основи. Затим, ако је вођен кривични поступак, да ли је било поступања које се квалификују као кршење људских права и основних слобода.

Комора тражи да се испита да ли је Берићу потребна стручна помоћ адвоката којег би сам изабрао умјесто браниоца по службеној дужности и помоћ Адвокатске коморе Србије и да ли има могућност контакта са породицом и дозволу посјете чланова породице.

Хрватске власти су неколико пута хапсиле Србе због музике, било уживо или на друштвеним мрежама, сматрајући да су пјесмама повриједили њихова национална осјећања.