latinica  ћирилица
13/08/2024 |  09:19 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Амиџић: У ФБиХ нема договора; Милиони "леже" заробљени на рачуну (ВИДЕО)

Због немогућности договора са колегама из ФБиХ, 260 милиона КМ, стоји блокирано за пројекте важне и за Републику Српску и ФБиХ, истакао је министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић у нашем Јутарњем програму.
Срђан Амиџић - Фото: РТРС
Срђан АмиџићФото: РТРС

- Замислите лудости ми причамо о 260 милиона КМ који "стоје" да се граде путеви и ауто-путеви. Једноставно са колегама у ФБиХ договора нема. Причамо о изградњи путева и ауто-путева и у ФБиХ  и у Српској,као и у Брчко Дистиркту, али то они не дозвољавају. Намјена тог новца се зна, зашто је онда не испуне, није јасно. Имате 200 милиона КМ, у Електропреносу, које не трошите, него дижете кредит. И та средства које имате, "једе" вам инфлација. Ово је стварно неодржив систем - истакао је Амиџић.

Када је у питању план раста ЕУ, вриједан 6 милијарди евра, који има за циљ да омогући економско и социјално приближавање земаља региона и ЕУ, Амиџић наводи да је Република Српска по питању свих приоритета показала апсолутно флексибилна.

- Када је у питању Српска, ми смо имали око 113 приоритета, гдје смо показали апсолутну флексибилност, остала су три спорне тачке у комуникацији са Европском комисијом. Наши приједлози јесу прихватљиви и као такви за Европску унију не представљају проблем. Али су колеге из Федерације БиХ одлучиле да, из њима знаних разлога тај процес закоче. Ту се говорило да се неће ићи на ентитетско гласање, већ да ће се постићи договор консензусом, што је било прихватљиво за Српску и ЕУ, али колеге из ФБиХ то нису прихватиле - додаје Амиџић.

Коментаришући финансијску ситуацију у Републици Српској, Амиџић је рекао да је Српска стабилна, а да појединци покушавају да прикажу и учине економску ситуацију у Српској нестабилном.

- Постоје појединци, који покушавају да прикажу и учине економску ситуацију у Српској нестабилном. Свако од наших грађана има неки кредит, био он ненамјенски или намјенски, стамбени или потрошачки. Што се тиче Српске и параметрима који се односе на јавни дуг, ми смо вишеструко испод тих лимита, о којима се говори- додаје он.

Амиџић додаје, да проблем настаје, када одређени власник банке, некоме ко испуњава услове, не жели да да одређени кредит из политичких разлога, јер жели да врши финансијски притисак.

- Појединци који желе да прикажу Српску као финансијски нестабилну, али у томе не успијевају, јер ми као Република нисмо превише задужени. То је политичка прича појединаца, чији је циљ да се живот у Српској учини финанскијски немогућим - додаје Амиџић.

Напомиње, да су Српске и ФБиХ економски повезан простор, те да не може да се створи проблем на једном простору, који се неће рефлектовати на други.