latinica  ћирилица
13/08/2024 |  09:15 | Аутор: СРНА

Остојић: Постићи консензус о датуму откривања централног споменика борцима ВРС

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић сматра да датум откривања и освештања споменика погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату мора подразумијевати општи консензус свих субјеката надлежних за његову изградњу, уз сагласност и благослов Српске православне цркве.
Радан Остојић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Радан ОстојићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Остојић је рекао да је став БОРС-а да било које питање које подразумијева јавни интерес, не може и не смије бити предмет политизације било које политичке партије или било ког субјекта у Републици Српској.

- Изградња, завршетак изградње, откривање и освештање споменика погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату од изузетног значаја за Републику Српску јесте питање од јавног интереса за Српску, а поред тога је и светиња за сваког грађанина Републике, што значи да мора искључити било које политичке конотације - оцијенио је Остојић.

Он је подсјетио да се изградња овог споменика у Бањалуци одвија у складу са Законом о споменицима и спомен-обиљежјима ослободилачких ратова Републике Српске који прописује да је за изградњу споменика од изузетног значаја за Републику Српску и све друге детаље, надлежна Влада Републике Српске, односно Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова који именује Влада.

- У складу са тим Одбор ће одлучити којим темпом ће се споменик градити, када је споменик погинулим борцима у потпуности завршен и одлучиће о датуму његовог званичног откривања и освештања - рекао је Остојић.

Остојић је напоменуо да Одбор, у чијој надлежности је изградња Споменика погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату, који је дефинисан као спомен-обиљежје од изузетног значаја за Републику Српску, до сада није разматрао питање датума његовог откривања и освештања.

- Када ово питање буде тема дневног реда сједнице Одбора, представник БОРС-а у Одбору ће заступати мишљење и став органа БОРС-а, који ће прије тога бити усаглашен и дефинисан - закључио је Остојић.

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак предложио је да Централно спомен-обиљежје погинулим борцима ВРС у Бањалуци буде свечано откривено на Дан Републике, 9. јануара, а не у септембру, у јеку кампање за локалне изборе.