latinica  ћирилица
13/08/2024 |  09:14 ⇒ 09:37 | Аутор: sputniknews.com

Вашингтон спрема кампању за дискредитацију Зеленског?

У Вашингтону разрађују опције како да Владимира Зеленског замијене особом којом би се лакше управљало и која би била мање корумпирана, наводи се у саопштењу прес службе Спољне обавјештајне службе Русије.
Володимир Зеленски (Фото: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard DENMARK OUT) -
Володимир Зеленски (Фото: EPA-EFE/Ida Marie Odgaard DENMARK OUT)

Као одговарајући кандидат разматра се бивши министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков.

- Као одговарајући кандидат у овом тренутку се разматра бивши министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков. Као његове jаче стране Американци наводе тијесне везе са националистичким јединицама и очуване контакте са лидерима европских држава - наводи се у саопштењу.

САД су већ наложиле НГО да разраде сценарио доласка Авакова на власт у Кијеву, о томе се дискутује са бившим премијером Јулијом Тимошенко, бившим предсједником Петром Порошенком и посланицима партије Зеленског "Слуга народа".

Потом би требало да услиједи снажна медијска кампања у циљу дискредитације Зеленског с циљем да он на крају буде приморан да напусти свој положај.

Такође се наводи да у Бијелој кући полазе од тога да би такав корак омогућио Западу да се припреми за могући почетак преговора са Русијом о окончању сукоба.

Спољна обавјештајна служба Русије наводи да је Зеленски почео да се понаша унеравнотежено јер је забринут прије свега због тога како да очува сопстени положај у Украјини који је угрожен након што му је 20. маја истекао мандат.

Он предузима непромишљене кораке који пријете ескалацијом ситуације далеко изван граница Украјине.

- У америчкој елити незадовољство је све веће. И у Демократској и Републиканској странци све су јачи гласови оних који сумњају да се милијарде војне помоћи које добија Кијев сврсисходно троше. Зеленски предузима непромишљене кораке који прете ескалацијом далеко изван граница Украјине - наводи се у саопштењу.

Док се Американце баве потрагом за особом која би замијенила Зеленског, Украјина се полако али сигурно претвара у "црну рупу" Европе, закључује Спољна обавјештајна служба.