latinica  ћирилица
13/08/2024 |  08:34 ⇒ 08:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Сеизмички подаци показали огроман подземни резервоар воде на Марсу

Постоји могућност да се огроман резервоар воде налази дубоко испод површине Марса унутар изломљених магматских стијена и да је толико велики да би могао да испуни океан који би прекрио површину цијеле те планете, закључили су научници на основу сеизмичких података добијених роботским лендером "Инсајт" (ИнСигхт) агенције НАСА, током мисије која је истраживала унутрашњост Марса.
Марс - реплика (Фото: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG/илустрација) -
Марс - реплика (Фото: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG/илустрација)

Вода, која се налази на око 11,5 до 20 километара испод површине Марса, потенцијално нуди услове повољне за одржавање микробног живота, било у прошлости или сада, рекли су истраживачи, преноси Ројтерс.

- На овим дубинама, кора је довољно топла да вода постоји као течност. На мањим дубинама, вода би била замрзнута, као лед - рекао је научник са Универзитета Калифорније и главни аутор студије објављене у понедjељак у часопису "Proceedings of the National Academy of Sciences", Вашан Рајт.

Лендер "Инсајт" слетио је на Марс 2018. године како би проучавао унутрашњост планете, прикупљајући податке о различитим слојевима планете. Мисија лендера завршена је 2022.

Научници су добили податке који су указивали на присуство воде унутар изломљених магматских стијена.

Површина Марса је данас хладна и пуста, али је некада била топла и влажна. Студија сугерише да велики дио воде која је била на површини Марса није побјегла у свемир, већ се филтрирала у кору.

Геолошка истраживања показала су да су се на површини планете прије више од три милијарде година налазила језера, ријеке и океани.

Рајт је рекао да не постоји начин да се директно проучава вода испод површине Марса, али да могу истражити судбину прошлих површинских вода, прошлих или постојећих живота и да процијене шта ће им бити потребно за будуће мисије.