latinica  ћирилица
12/08/2024 |  22:42 | Аутор: СРНА

Пронађени докази о резервоару воде испод површине Марса

Истраживачи су пронашли доказе о постојању великог подземног резервоара течне воде на Марсу, који је довољан да испуни океане на површини планете.
Марс (Фото: EPA/ESA/DLR/FU Berlin/G. Neukum) -
Марс (Фото: EPA/ESA/DLR/FU Berlin/G. Neukum)

Користећи податке Насиног апарата "Инсајт" са површине Марса, научници су процијенили да би количина подземне воде могла да покрије читаву планету до дубине од једног до два километра.

Ипак, стручњаци кажу да резервоар вјероватно неће бити од велике користи било коме ко покуша да га искористи за снабдијевање будуће колоније на Марсу.

Вода се налази у ситним пукотинама и порама у стијени у средини Марсове коре, између 11,5 и 20 километара испод површине. Чак и на Земљи, бушење рупе дубине километар представља изазов, пренијела је агенција ПА медија.

Научници су са Земље послали бројне сонде и друге апарате на Марс да би сазнали шта се десило са водом која је била на планети прије око три милијарде година, као и да ли на планети постоји или је постојао живот.

Стручњаци сугеришу да су налази показатељ да велики дио воде није побјегао у свемир, већ се филтрирао у планетарну кору.

Налази су објављени у часопису "Зборник Националне академије наука".