latinica  ћирилица
12/08/2024 |  19:03 ⇒ 19:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Урсула Фон дер Лајен: ЕУ шаље подршку Грчкој која се бори са разорним пожарима

Предсједница Европске комисије (ЕК) Урусла фон дер Лајен огласила се данас на платфроми X и изразила подршку Грчкој која се бори са великим пожарима.
Урсула Фон дер Лајен (Фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Урсула Фон дер Лајен (Фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

- Стојимо уз Грчку док се бори са разорним пожарима. ЕУ шаље подршку из своје ватрогасне флоте: два авиона из Италије и хеликоптер из Француске. Ангажоване су и ватрогасне екипе из Чешке и Румуније. Ово је ЕУ солидарност на дјелу - објавила је Фон дер Лајенова на мрежи X.

Грчки министар за климатску кризу и цивилну заштиту Василис Кикилијас изјавио је данас да је пожар који је у недјељу избио на Атики изузетно опасан, да се ватрогасци боре против њега у "драматичним условима", али и да се ситуација побољшала у општинама Дионис, Варнавас и Микрохори.

Током обраћања јавности он је рекао да су два главна пожарна фронта у правцу Калитенуполију и ка Граматику, да драматичне услове ствара јак вјетар који стално мијења правац, али и дуготрајна суша и веома тежак и кршевит терен у густим, шумским предјелима, преноси Прототема.

Од недјеље поподне мјештани сјевероисточне Атике боре се са изузетно опасним пожаром, а у акцију гашења пожара тренутно је укључено 670 ватрогасаца, 27 шумарских екипа, 183 возила и 32 ваздухопловне јединице са 17 авиона и 15 хеликоптера.

Како је рекао Кикилијас, очекује се да ће вјетар остати веома јак у наредних неколико сати.

- Наставићемо да се боримо свом снагом све док се пожар не стави под контролу и не угаси све до посљедње тачке - рекао је он.

Портал ЕРТ телевизије објавио је да је грчка полиција (ЕЛАС) распоредила велики број снага за евакуацију грађана који су угрожени у подручјима захваћеним великим пожаром, као и да је од недјеље спасено више од 250 људи.