latinica  ћирилица
12/08/2024 |  16:03 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Амбасада САД у БиХ: Инвеститори треба да направе дубинску анализу прије улагања

Инвеститори би се требали запитати гдје одлази новац када планирају улагање, објавила је Амбасада САД у БиХ на свом Икс налогу.
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

Из ове Амбасаде поручују да их "изјава о инвестицијској клими за БиХ за 2024. годину позива да проведу ригорозну дубинску анализу прије улагања у БиХ".

- То укључује избјегавање излагања америчким санкцијама и потврђивање права власништва над земљом како би се избјегло уплитање у потенцијално незаконит и/или неуставан аранжман. Ово је посебно важно у Републици Српској, гдје сецесионистички поступци челника, настојања да се противуставно преузме контрола над државном имовином и непровођење одлука високог представника стварају правне ризике који додатно компликују пословно окружење - наводе из Амбасаде САД у БиХ.

Из Амбасаде САД поручују да би "потенцијални инвеститори требали потражити информисаног правног савјетника за савјет о учинцима одлука Уставног суда БиХ из јула 2024. године, који је у два важна случаја пресудио да ентитети нису надлежни располагати државном имовином на било који начин, укључујући власништво, закуп, концесију или привремено кориштење.

Суд је такође појаснио да се свака пренамјена државне имовине квалификује као располагање, што је изричито забрањено - истичу из Амбасаде САД у БиХ.