latinica  ћирилица
12/08/2024 |  15:56 | Аутор: СРНА

Влада ФБиХ: За измирење обавеза према 585 рудара 17 милиона КМ

Влада Федерације БиХ донијела је одлуку којом је за четири рудника Концерна Електропривреде БиХ одобрено око 17 милиона КМ за увезивање радног стажа и уплату доприноса за укупно 585 рудара.
Рудник Зеница - Фото: РТРС
Рудник ЗеницаФото: РТРС

Одлуком су одобрена средства Руднику угља "Крека" Тузла, те рудницима мрког угља "Какањ", "Бреза", "Зеница" и "Абид Лолић" - Травник за 90 радника, који су стекли услове за пензионисање чиме је омогућено увезивање радног стажа у износу од 4,5 милиона КМ, те око 11,7 милиона КМ за 349 радника који остварују право по судским пресудама, споразумним престанцима уговора о раду и отказима уговора о раду, а нису стекли услове за пензионисање, саопштено је из Владе ФБиХ.

- Средства ће омогућити остваривање права из радог односа за 585 рудара. Иако је то била искључива обавеза управа тих компанија, Влада је на себе преузела ту обавезу, јер би у супротном сви ови радници остали без заслужених отпремнина, заосталих плата и права на пензију - наведено је у саопштењу.

За рудник мрког угља "Зеница" одобрена је и уплата доприноса за осигурање у случају незапослености за 146 радника којима је престао радни однос споразумним престанком и отказом уговора о раду, за шта је издвојено 665.000 КМ.

Ова средства биће исплаћена из средстава зависних друштава-рудника угља у концерну Електропривреде БиХ, а обезбијеђена су одлуком о одобравању давања позајмица рудницима угља.