latinica  ћирилица
12/08/2024 |  15:50 ⇒ 15:51 | Аутор: СРНА

Гогановић поручио Конаковићу, Хелезу и Форти: Покажите да су вам грађани на првом мјесту, а не политиканство

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић рекао је да крајње људски апелује на министре у Савјету министара Елмедина Конаковића, Зукана Хелеза и Едина Форту да дају сагласност, односно одобрење за ангажовање хеликоптера МУП-аа Србије у гашењу пожара на територији БиХ.
Александар Гогановић - Фото: РТРС
Александар ГогановићФото: РТРС

Наводећи да су се у гашењу пожара на територији Националног парка "Сутјеска" од јутрос укључиле и Оружане снаге, након што је Предсједништво БиХ дало одобрење, Гогановић је у изјави за Срну нагласио да се, нажалост, пожари шире, а већ су се формирала и нова жаришта у околини Билеће, док је, усљед високих температура, могућа и појава нових пожаришта.

- Сви смо свједоци да су цијелу БиХ ових дана задесиле ванредне врућине које пријете да угрозе како материјална добра, тако и животе људи, уколико се хитно не реагује. Капацитети којима располажу Оружане снаге и Хеликоптерски сервис Републике Српске нису довољни да се пожари угасе и апелујем да се на ову природну непогоду престане гледати из политикантског угла - указао је Гогановић.

Он је додао да је сада, док још није касно, неопходно омогућити да помоћ из Србије стигне, будући да су њихови хеликоптери у приправности и чекају одобрење.

Гогановић је подсјетио да су политичари из Сарајева говорили да се након ангажовања домаћих ресурса, може тражити и хеликоптер МУП-а Србије.

- Стање на терену јасно указује да је помоћ потребна и очекујем од колега у Савјету министара да поступе разумно и рационално у овим околностима, које могу бити и горе, уколико хитно не будемо дјеловали. Покажимо сви заједно да су нам грађани, њихова безбједност и имовина на првом мјесту - поручио је Гогановић.