latinica  ћирилица
12/08/2024 |  14:57 ⇒ 15:18 | Аутор: ТАНЈУГ

МУП: Црни викенд на српским путевима, у 11 несрећа погинуло 13 особа

Министарство унутрашњих послова (МУП) саопштило је да је у претходна три дана викенда (петак-недјеља) у 11 саобраћајних незгода живот изгубило чак 13 особа, укључујући и једно дијете.
МУП Србије -
МУП Србије

Анализом околности настанка незгода утврђено је да је најчешћи утицајни фактор неприлагођена брзина, слиједе непрописно претицање и прелазак возила у саобраћајну траку за кретање у супротном смјеру, а у две незгоде је утврђено присуство алкохола код изазивача незгоде.

У претходном периоду саобраћајна полиција је максимално ангажовала све своје капацитете како у контроли учесника у саобраћају тако и на спровођењу бројних превентивних активности са осталим субјектима, са чиме је јавност упозната.

- Упркос томе, овај викенд ће бити забиљежен као црни викенд на нашим путевима. Утисак је да као друштво олако прелазимо преко посљедица саобраћајних незгода о којима се јавност редовно и благовремено извјештава, као и преко бројних упозорења и апела Министарства унутрашњих послова и других субјеката. Околности нас приморавају да укажемо на овај тренутак у коме је потребно да грађани, учесници у саобраћају, али и сви субјекти који се баве овом облашћу, дају заједнички допринос како би се унапредило стање безбједности саобраћаја на нашим путевима - наводи се у саопштењу.

Министарство унутрашњих послова наставиће са превентивним активностима како би се јавности приближио проблем посљедица и обима страдања у саобраћају и како би један број учесника промијенио ставове и понашања и преузео дио личне одговорности за своју и општу безбједност.

Уједно, наставиће се са интензивном контролом саобраћаја у циљу привођења правди учинилаца најтежих саобраћајних прекршаја и осталих деликата.

Министарство унутрашњих послова и Управа саобраћајне полиције ће бити приморани и да у процесу доношења новог Закона о безбједности саобраћаја на путевима предложе и нова ригорозна рјешења како би се трајно елиминисале негативне појаве и ризична понашања на нашим путевима од стране оних учесника који у томе истрајавају у оквиру постојећег система безбједности саобраћаја.