latinica  ћирилица
12/08/2024 |  14:25 | Аутор: СРНА

Удружења ветерана "Гарда Пантери": Уредити спискове и споменик отворити 9. јануара

Предсједник Удружења ветерана "Гарда Пантери" Петар Цвијетиновић сматра да би требало прихватити став већине борачких удружења да се уреде спискови погинулих бораца и да се откривање централног спомен-обиљежја квалитетно припреми за 9. јануар 2025. године.
Гарда Пантери - Фото: РТРС
Гарда ПантериФото: РТРС

- Очекујемо да се ово прихвати и као став Удружења ветерана `Гарда Пантери` у вези с термином откривања централног споменика погинулим борцима, јер треба избјећи политизацију овог догађаја и споменик открити 9. јануара. Чињеница је да споменик још није ни завршен и да неће бити завршен до термина када је најавио градоначелник Бањалуке, а то потврђује наш став да откривање споменика треба оставити за 9. јануар - рекао је Срни Цвијетиновић.

Он је додао да су се на споменик почела уписивати имена бораца из Републике Српске Крајине који су погинули у Републици Српској, а да на списку недостаје један број бораца.

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак изјавио је раније Срни да Централно спомен-обиљежје које се у Бањалуци гради у част свих бораца палих за слободу Републике Српске, ни у којем случају не смије постати предмет политизације, те стога предлаже да буде откривено 9. јануара, на Дан Републике.